Някой прави сирене с фалшиви етикети, БАБХ не може да го хване

На етикета е изписана една фирма, регистрационният номер е на друга, производителят е неизвестен трети

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи кашкавал, произведен в неработещо предприятие. При рутинен контрол инспекторите са взели проба за лабораторно изпитване. Направена е и проверка на производителя в Националния регистър на одобрените производствени предприятия, при която се установява, че то е с преустановена дейност. Извършена е проверка в обекти, в които е доставен кашкавал с обявения  регистрационен номер на неработещото предприятие. Открити са 68 кг и 400 гр. в склад. Кашкавалът е възбранен и насочен за унищожаване.

Подобна ситуация с фалшиви етикети бе установена и преди месец от инспекторите на агенцията.

От началото на 2020 г. до 13.02.2020 г. при съвместни проверки на инспектори от БАБХ, КЗП, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“ са взети и изследвани за съдържание на немлечни мазнини и по физикохимични показатели 32 проби от млечни продукти. 20 проби са от сирене, 10 от кашкавал, 1 проба от прясно мляко УХТ и 1 проба от крема сирене с билки.

краве сиренеНаличие на немлечни мазнини в млечни продукти е установено в 1 проба от сирене. При проследяване на партидата е установено, че на етикета е посочена една фирма производител, но ветеринарният регистрационен номер е на друго предприятие. Извършена е проверка в двата обекта, при която е констатирано, че обявеното за производител предприятие е неработещо.

Предприятието, чийто регистрационен номер е отбелязан на опаковката не е произвеждало сирене с проследявания партиден номер. При инспекцията са констатирани несъответствия в дейността на обекта. Инспекторите са предприели административни мерки – издадена е Заповед за спиране експлоатацията на обекта, съставен е акт. Законът за храните предвижда глоба до 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за повторно.

Несъответствия при лабораторното изпитване по физикохимични показатели са установени в 8 проби. В шест проби краве сирене и една козе сирене е установено по-високо водно съдържание и по-ниско маслено от заложеното от производителя. В една проба кашкавал е установено несъответствие по показател съдържание на сухо вещество. На основание протоколите за изпитване са изготвени и връчени на производителите предписания, издадени са два акта по Закона за храните.

Взети са две проби от кашкавал за изследване във външна акредитирана лаборатория за наличие на вложено нишесте. При лабораторното изпитване е установено, че няма вложено такова.

В 3 изследвани проби са отчетени минимални количество мазнини, което не позволява установяването на вида вложена мазнина. По случая са проверени трите предприятия, складове и обекти за търговия на дребно, в които са реализирани количествата от продуктите. В едно от предприятията са намерени 40 пластмасови кутии по 8 кг без етикети. Количествата са насочени за унищожаване, тъй като бизнес операторът не може да докаже произхода на продукта. На производителя е съставен акт. Глобата и за това нарушение е в размер 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за второ.

След анализ на резултатите от проверките БАБХ предприема засилен контрол в млекопреработвателните предприятия, в които са открити несъответствия. Бизнес оператора ще предоставя ежеседмично проби, взети в присъствието на инспектора, контролиращ дейността на предприятието. Изследването ще се извършва за сметка на производителя.

Leave a Comment