Две години преди смъртта си, Чарли Чаплин става рицар

Чарли ЧаплинНа 4 март 1975 г. английската кралица Елизабет II посвещава Чарли Чаплин в  рицарство. Най-великият актьор вече е на 86 г. и в инвалидна количка. Остават му две години и половина на земята. Чарли е изтощен от живота, който му е дал толкова много, но му е взел и не по-малко. Човекът, който е изгарял във всеки филм, направен от него, и се е възраждал отново, за да направи следващия в търсене на съвършения сюжет, режисура, изпълнение, музика и всички онези магии, които носи киното, е почти напълно неподвижен след множество инсулти.

Познал абсолютната мизерия като дете и младеж, и клеймосан от циганското потекло на майка си, Чарли Чаплин успява да се превърне истинска легенда заради собствената си гениалност, съпроводена от дисциплина и усърдие. Направил е филми като „Светлините на рампата“, „Хлапето“, „Модерни времена, „Великият диктатор“ и други, които разсмиват поколение след поколение, десетилетия след създаването им.

Има три неуспешни и един – последният – щастлив брак, с общо 11 деца. Изгонен от САЩ заради комунистическите си пристрастия, наричани от него миролюбие, след 20 години в Европа, той се завръща за да приема Оскар от академията. В продължение на 12 минути залата го аплодира на крака.

Животът На Чарли Чаплин показа, че няма значение дали ще се родиш в нещастно семейство, дали ще бъдеш гладен, дали няма да завършиш училище, дали няма да имаш наследство и т.н. Важното е да имаш дух да покажеш на света своята истинска стойност.

Да си припомним най-великата реч на Чарли Чаплин от „Великият диктатор“:

„… Ние всички искаме да си помагаме, човешките същества са такива. Искаме да живеем във взаимно щастие, не във взаимна мизерия. Не искаме да се мразим помежду си. На този свят има място за всички и земята е достатъчно богата, за да осигури прехрана за всички. Пътят на живота може да бъде много щастлив, но ние загубихме този път. Алчността отрови душите на хората, тя обгради света в омраза…Вие сте хора. Вие носите любовта към хората в себе си.  Вие не мразите – само необичаните мразят. Само необичаните и неестествените.  В 17-та глава на Евангелието на Лука е написано: „Царството небесно е вътре в човек“….

Leave a Comment