На 6 март Творецът спуска Микеланджело и Маркес на Земята

6 март е рождената дата на двама титани, без които културното наследство на земята би било далеч по-бедно – Микеланджело Буонароти и Габриел Гарсия Маркес. Единият ни нарисува, издяла и построи своя великолепен свят. Другият не пишеше просто книги, а създаваше дворци на любовта. Времето е отдалечило животите им с около 450 години.

Микеланджело БуонаротиФлорентинецът Микеланджело Буонароти е роден през 1475 г. Още когато е бил момче, талантът му е бил забелязан от мецената Лоренцо де Медичи. Когато е на 22 години, създава скулптурата „Пиета“, която днес е в базиликата „Свети Петър“ в Рим – Дева Мария, носеща в скута си с безкрайна мъка и нежност сваления от кръста Христос.

На 26 години той „изважда“ от мраморния блок своя Давид, в мига, когато героят преценява шанса си да убие с обикновена прашка непобедимия Голиат.

Войнственият папа  Юлий II му възлага да изпише тавана на Сикстинската капела и в продължение на четири години, легнал върху скелето с капеща върху лицето му боя, Микеланджело рисува Сътворението на света, сътворението на човека и неговото падение. Тогава е на 33 години. По-късно в същата капела той рисува и Страшния съд при олтара.

Снимка на Ватикананюз

Пиета      Снимка на Ватикананюз

Много скулптори и платна създава флорентинецът, но сред върховете на неговия гений без съмнение е и архитектурата на „Свети Петър“. Започнат от Браманте, проектът на капелата е завършен от Микеланджело, когато той е на 75 години. Архитектурата на купола на най-свещения за католиците храм, създава усещането, че това е истинският земен Божи дом.

Микеланджело умира на 88 години на 18 февруари 1564 г.

Габриел Гарсия Маркес

Габриел Гарсия Маркес

Носителят на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес е роден в Колумбия през 1927 г. като най-големия син сред 12-те деца в семейството. Отначало работи като журналист, но очевидно късите текстове не са за него – океанът не може да се вмести в коритцето на медиите, което всеки ден се пълни и празни.

Най-известният си роман – „Сто години самота“, Маркес издава, когато е на 40 години. Книгата е писана в продължение на година и половина и то на фона на изключителната мизерия, в която живее семейството му. Успехът на романа решава веднъж завинаги финансовите проблеми на писателя. През 1981 г. той издава „Хроника на една предизвестена смърт“, която бе филмирана през миналия век с участието на красивата Орнела Мути.

Когато е на 58 г. неизтощимият като събуден след векове покой вулкан Маркес издава другия си голям шедьовър „Любов по време на холера“. Четири години по-късно му е поставена диагнозата рак на дробовете.

Великият колумбиец умира на 17 април 2014 г., когато е на 87 години. Оплака го целият свят.

Leave a Comment