Изобретател от Пловдив създава съвършения кошер по съвети на пчелари

„Био иновации“ направи специални рамки за продажби на мед от пити. Изработи и точен уред за установяване на вароатоза в пчелните семейства без да убива пчелите
Велина Иванова с грамотата, вляво до нея Борис

Велина Иванова с грамотата от пчеларското изложение в Плевен, вляво до нея Борис

Ефирът е пълен с идеи, но хората, които могат да ги уловят, обмислят и осъществят, не са много. Борис Иванов е един от тях, а пчеларите, които са се запознали с изобретенията му, го потвърждават. На ежегодното международно пчеларско изложение в Плевен пловдивската фирма „Био иновации“ООД, управлявана от Велина Иванова, печели голямата награда за иновации в две поредни години – 2019-а и 2020-а. Велина, освен майка на четири деца и съпруга на Борис, е човекът, който се грижи да представи продуктите изобретения на директните потребители – пчеларите. Тя е душата на маркетинговия пробив и благодарение на нея пчеларските изделия на „Био иновации“ се продават и в Европа, след като са патентовани от Европейската патентна служба. „Дори повече в Европа, отколкото у нас“, отбелязва Велина.

Самият г-н Иванов, който е дипломиран инженер по електроника, има успешен бизнес в производството на осветителни тела. Никога не се е занимавал с пчеларство, то не е неговата пътека. Но един ден научил от приятел, че браншът има огромен проблем с кражбата на кошери. И тогава, както разказва Велина, му влязла „муха в главата и започнала да бръмчи“. Или е била пчела?

Първото му изобретение е именно създаването на кошер, защитен от кражби.

Но, за да разбере повече за устройството на кошерите, за поведението на пчелите и грижите на стопаните им, инженерът се свързал с пловдивски пчелари и прекарал доста време край стопанствата им в търсене на проблеми и отговори. Така разбрал, че новаторството в техния бизнес се случва рядко, а и не винаги е удобно за прилагане. Запалил се от възможностите, които видял за улесняване на пчеларския труд, и вече четири години не спира да рисува идеите си за съвършения кошер. „Защото Борис обмисля всичко до най-дребния детайл и когато изобрети нещо, виждаш, че то е хем елегантно, хем работи“, разказва пчеларят от Пловдив Николай Гайдов. Той е главният консултант, до когото изобретателят се допитва, за да получи информация за грапавите места в пчеларството. Пък и кой по-компетентно от Гайдов – пчелар от дете и по наследство, който познава пчелите по-добре от хората, може да каже къде са белите петна в един кошер?

Вилица за разпечатване на меда

Вилица за разпечатване на меда

До момента Борис Иванов е създал и патентовал ново поколение 10-рамков кошер, тип Дадан-Блат, в който има няколко интересни решения, всяко от които е новаторско. Направил е и много по-удобна вилица за разпечатване на меда, капан за оси, декристализатор на пчелния мед, електронна система за наблюдение на процесите в пчелните семейства – всички те се предлагат на разумни цени. И още нещо, което е безценно – заедно с д-р Илиян Гечев е създал тестер за установяване на вароатоза в пчелния кошер. 

10-рамковият Кошер Api Standart всъщност е нестандартен
Бетоновите основи на защитените от кражби кошери

Бетоновите основи на защитените от кражби кошери

Няма крадец, който може да задигне кошера, създаден от Борис Иванов. Той е като вкопан здраво в бетонова основа, която от своя страна го предпазва не само от кражби, но и от гниене. Ръбовете му са от алуминий и при тях е оставен проход за стоманени пръчки – шпилки, които минават по цялата държина на кошера, захващайки магазините и плодника, и накрая достигат до четирите вложки в бетона. А бетонът е доста тежък, което обезсмисля намерението за кражба. Измислено е как системата да се заключва удобно за пчеларя и невъзможно за отключване от крадеца.

За разлика от останалите модели кошери, в този най-отдолу има подвижно пластмасово чекмедже, което се отваря отзад. В него са разположени хранилка с капацитет от 5 литра, прашецоуловител с контейнер за прашец (1,4 л) и отвор за проветряване. Хранилката е с 8 каналчета и не се нуждае от наклон, за да е сигурно, че течността ще достигне до пчелите. Прашецоуловителят е с капак, който предпазва от замърсяване. Мишите предпазители са подвижни и постоянни, и лесно се поставят в различни позиции според сезона.

Кошерът има и горна хранилка, която пак е направена с мисълта да му е удобно и лесно на пчеларя. Горната хранилка е с три отделения – двете са за течна и твърда храна, с вместимост от по 1,6 литра, третата е за пастообразна храна от рода на медените и захарните питки, които пчеларите подготвят за подхранване. Тя може да побере 2,5 кг питки. За да се намали изпарението, над хранилките има мрежа.

Корпусите на кошера са от дърво, но и там има подобрение – поставени са метални вложки срещу стоителната мания на пчелите да запълват с клей всеки процеп. Благодарение на вложките магазинните корпуси лесно се отлепят един от друг, което пести усилия, време и инструменти. А с помощта на споменатите алуминиеви ръбове, корпусите лесно могат да се подменят.

Рамки за продажба на мед пита – сладко удобство
Мед и восък в малка рамка

Мед и восък в малка рамка с етикет

От търговска гледна точка, създадените от Борис Иванов рамки за продажба на мед в пита са най-сладкото в тежкия пчеларски труд. Потребителите обичат не само да си купят мед в буркан, но и да подъвчат мед с восък директно от пита. За целта пчеларите режат целите пити на парчета, което си е и работа, и разхищение на меда. За да намали себестойността на продукта и да улесни бранша, изобретателят е създал 4, а също и 8-секционна стандартна Дадан-Блат рамка от хранителна пластмаса. Тя се поставя в магазина на кошера и пчелите изграждат килийките на всяка една секция, след което в период на паша, ги пълнят с мед.

image6Когато го запечатат, пчеларят може да извади удобната рамка и без допълнителни усилия да предложи на пазара вкусния и полезен продукт. Борис Иванов е изработил и матрица за опаковки – кутия, върху която има и етикет „Мед в пита“.

Електронен надзор с отчет, докладван на смартфона

image0Най-опитните пчелари казват, че кошерът трябва да се отваря рядко, за да не се стресират пчелите. Изобретението на „Био иновации“ дава възможност пчеларят да е наясно с живота в пчелното семейство, без да оглежда плодните рамки всяка седмица.

Електронната система BEE DIGITAL може да измери дневния принос на мед, храната, която консумират пчелите, броя на влизащите и излитащите от кошера насекоми, и дори да преведе езика им (но за това все още се правят изпитвания).

Пчеларят Николай Гайдов в чиито пчелин се тестват продуктите, получава данни за живота в кошерите на телефона си

Пчеларят Николай Гайдов, в чиито пчелин се тестват продуктите, получава данни за живота в кошерите на телефона си

Измерването на меда става, разбира се, с кантар със скала до 150 кг. Датчик брои влизащите и излитащите медоноски. Числата дават информация на пчеларя за смъртност от натравяне, ако изведнъж падне рязко броят на завръщащите се работнички. Данните се предават директно към телефона му. Климатичните показатели като температура, скорост на вятъра, влажност и атмосферно налягане се отчитат с помощта на външен източник за метеорологична информация.

Електронната система работи със слънчев панел върху корпуса като независим енергоизточник, който захранва две акумулаторни батерии. Системата осъществява GPRS връзка със сървър чрез сим карта.

Датчикът за звуците в кошера се тества и включването му към системата скоро ще е възможно. Пчелите произвеждат различни звуци в различни ситуации. Те стават по-тревожни, когато семейството е загубило пчелата майка, когато в кошера е влязал нашественик, или е настъпил глад и т.н.

Към BEE DIGITAL има и система за охрана, която изпраща известие до телефона на абоната при засичане на заплаха.

Достоверен тестер за вароатоза

Изключително полезен за пчеларите е тестерът за установяване на опаразитеността на пчелното семейство с акари или иначе казано за заболяването вароатоза. То се среща често и може да нанесе значителни щети. Пчеларите редовно третират срещу вароатоза и го правят дори когато не са наясно има ли нужда от лечение или не. Със създадения тестер лесно може да се разбере състоянието на семейството и то без да се жертват пчели.

Тестерът е пластмасов уред с няколко отделения. В първото са пчелите – около 300, които се загребват от пити с пило. Разбира се че пчелите са горе-долу толкова, ако са запълнили определеното отделение в тестера. То се затваря с решетъчен капак. Над него – във втория плътен капак, се изсипва пудра захар. Двата капака се свързват и тестерът леко се стръсква, за да може захарта да попадне върху пчелите. След това пудрата захар с обратно движение се връща на първоначалното си място, добавя се малко вода, за да се разтвори захарта и вече може да се откроят и изброят падналите акари. Оттам нататък има скала, по която се определя степента на опаразитеност на пчелното семейство и необходимостта от лекове срещу вароатозата. По подобен начин чрез този тестер може да се разбере също какъв е ефектът от приложените ветеринарномедицински продукти при по-силна опаразитеност с акари.

Третата функция на тестера цели пчеларят да е наясно с хигиенното поведение на пчелното семейство. Върху капака на уреда има 100 иглички, с които едновременно се пробожда запечатано пило, за да се увредят ларвите, които са на 10-15 дневна възраст. Питата с пилото се връща обратно в кошера. Ако след 6-ия час над 70% от килийките са почистени, а след 24 часа почистването е 100%, значи семейството е наистина добро и с пчела-майка, която създава читави поколения.

Оттук нататък
Досега продуктите за пчелини се произвеждаха в завода

Досега продуктите за пчелини се произвеждаха в завода

Досега производството на продукти на фирма „Био иновации“ се извършваше в завода за осветителни тела. Поради разрастването на поръчките обаче, вече има определен цех, който ще се оборудва с машини, специално за пчеларските изделия.

Велина Иванова е определила място в обширния двор на предприятието, където още тази година фирмените кошери ще бъдат заселени с пчелни семейства. Първо върху тях ще се тестват новите изобретения, а такива без съмнения ще има още. Защото съвършеният кошер, както и опитите за постигане на съвършенство, в която и да е сфера, винаги остава в бъдещето.

 

 

 

1 Comment

  1. Ще се радвам да се чуем

Leave a Comment