Тодоровден идва на бял кон да повика лятото

кушия

Тодоровден без кушии е половин празник
Снимка от Аргир Аргиров

Днес е Тодоровден, наричан още Конски Великден. Датата, на която се празнува, е различна, но винаги е в първата събота след Сирни заговезни. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Именно той предотвратил грубата шега на император Юлиян Отстъпник (332-363). Императорът решил да се подиграе със строгите пости на християните преди Великден. Той наредил на градоначалника на Константинопол да напръска с кръв от животни всички постни храни на пазара.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и го предупредил за оскверняването на храната. На свой ред патриархът разпространил сред християните информацията и те спрели да купуват от пазарите, като се хранели през това време с варено жито (коливо).

Легендата разказва, че на този ден св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и Булкина неделя. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки.

Най-интересният момент от Тодоровден е кушията, затова празникът се нарича още Конски Великден. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

Днес имен ден празнуват Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка.

Leave a Comment