Заради COVID-19: Културни и други мероприятия се отменят! МЗХГ не е събщило ще отложи ли форума на 10 март

грипС решение на правителството в страната се отменят всички масови културни събития, в това число посещения на театри и кинозали, и мероприятия заради регистрирането на коронавирус в България. Спортните събития в страната ще се провеждат без публика. За областите Плевен и Габрово, където са установени четирима заразени, мерките са по-строги. Там се преустановяват присъствените форми на учебни занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и другите обучителни институции и организации. Забраняват се също така всички спортни мероприятия.

Все още министерството на земеделието, храните и горите не е обявило ще се проведе или отмени планираното за 10 март 2020 г. в хотел Рамада в София обсъждане на новата стратегия „От фермата до трапезата“. Миналата седмица министерството обяви събитието и покани всички, които искат да се включат в него, да се регистрират. 

Днес всички медицинските директори и областните оперативни щабове трябва да посочат какви са резервите им с легла на всяко регионално ниво.

От Министерството на финансите ще разпишат ясни правила за какво ще бъдат изразходвани отпуснатите средства и кой ще ги разходва.

Вчера правителството одобри и проект на договор с USHAŞ International Health Services Inc., Република Турция, за доставка на медицински изделия за предотвратяване, установяване и изолиране на вируса на заболяването COVID-19. Министерският съвет възложи на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Турция да сключи договора от името на Министерството на здравеопазването на Република България.

Забранява се износът на наличните запаси от предпазни медицински средства (еднократни гащеризони, маски с филтър, хирургични маски, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни), притежавани или дистрибутирани от физически и юридически лица, до осигуряване на наличните нужди на територията на страната. Физическите и юридическите лица, притежаващи предпазните средства, следва да съдействат при условията на форсмажорни обстоятелства на основание чл. 34 и 35 от Закона за защита при бедствия.

Бойко Борисов обяви, че до месец наши предприятия ще могат да подсигурят българските граждани със защитни маски, родно производство. Тази сутрин пред БНР български  предприемач обясни, че до тази година Китай е бил единственият производител на медицински маски. След установяване на коронавируса там държавата не само е забранила износа на маски, но е изкупила и всички налични количества от складове в европейските държави още преди да има случай на зараза на Стария континент. Българските производители са затруднени да организират родно производство, тъй като и машините за него се правят единствено в Китай. Наш машиностроителен завод е обявил, че ще създаде такива машини. Ще внесем текстил от Европа и до два месеца на пазара ще има достатъчно маски и защитно облекло, каза той.

 

 

 

Leave a Comment