Микеле Санторели: Осигурихме на работниците маски, имахме проблем с износа към Италия

Микеле Санторели

Микеле Санторели

Изпращаме в момента стока към Италия и получаваме заявки за бъдещи количества

Най-големият износител на преработени в България череши и други плодове – групата фирми на фамилията Санторели, също е под натиска на коронавируса. Потърсихме Микеле Санторели, за да разкаже за дейността на групата днес, когато Италия е най-засегната от COVID-19 европейска държава, а в същото време експортът към нея е основен за бизнеса на Санторели.

„Осигурихме на нашите работници маски, намалихме събиранията и срещите, но работата продължава“, разказа италианският предприемач.

„Мога да кажа, че предприятията в Италия не са затворили. Създаден е обаче правилник, който е ограничил срещите с външни лица, но иначе хората пътуват към работни места, трудят се. Ние изпращаме в момента стока и получаваме заявки за бъдещи количества. Няма съмнение, че ще има рецесия, неизбежно е, защото проблемът с коронавируса е глобален. Кризата е световна, обхвана и фондовите борси. Но предприятията, поне тези в нашия бранш, с които работим, не са затворили“, увери Санторели, който е и преработвател, и производител на плодове у нас.

Той поясни, че вече са въведени строги правила от страна на Италия. Шофьорите, превозващи стока например, нямат право да слизат от камионите или ако го направят, трябва да са оборудвани с предпразни средства. „Трябва да придобиваме други навици, да се научим да свикваме с това нещо. Но това не означава, че животът спира. Новите правила са, за да се научим да предпазваме другите. Когато предпазваме другите, тогава всички ще бъдем предпазени“, коментира Микеле.

„В момента нямаме проблем с транспортирането на стока към Италия. В първите дни, когато се разбра, че случаите на заразени в Италия са повече, някои транспортни фирми се опитаха да вдигнат цените на превоза. Но после, когато износът започна да намалява заради коронавируса, цените станаха отново нормални.“

Микеле Санторели поясни, че в момента в Италия хората не излизат да пазаруват по три пъти на ден, а пазаруват веднъж за три дни. В същото време охраната в магазините не допуска струпване на хора, като задържа потока, така че вътре в търговския обект да има дистанция между потребителите. „Това е важно и за нас, и ние трябва да имаме такова поведение, защото статистически погледнато, няма как да ни отмине този проблем“, каза той. И повтори, че Италия не е спряла да работи, няма и да спре.

Leave a Comment