Появили са се спекуланти, тръгнали да изкупуват основни храни от складовете

Туризмът и транспортът са най-ударени, държавата ще им помогне, увери икономическият министър Емил Караниколов.

Емил Караниколов„Най-големи щети от разпространението на коронавируса в Европа търпят фирмите в туризма и транспортна. Държавата ще им помогне“, каза тази вечер пред бТВ икономическият министър Емил Караниколов. Кога и как, той не коментира.

Търговски вериги за продажби на дребно са подали сигнали към правителството за спекуланти, които са поискали да изкупят от складовете им всички налични колучества от определени продукти. „Тук държавата ще бъде безкомпромисна“, обеща министърът. Подобни сигнали има и от аптечни вериги. Хубавото е, че към днешна дата не се забелязва увеличение на цените на храните, с изключение на свинското месо, вметна министърът.

Скоро предстои среща на правителството с големи работодатели, които трябва да представят затрудненията на бизнеса, за да може страната ни да представи проблемите на европейско равнище.

В България не се забелязва презапасяване с основни храни. Преди дни след репортажи с празни щандове от магазини в Италия, покупките на някои продукти са се увеличили само за ден с 200%, но в средващите дни оборотите са се нормализирали. „Търговските вериги ежедневно ни предоставят информация, засега всичко е спокойно“, увери Караниколов.

Причината България едва днес да забрани износа на предпазни средства срещу вируса е била в солидарността с Европа и фактът, че доскоро у нас не е имало установен случай на заразата, посочи събеседникът. Той повтори сутрешната информация, че наши предприятия ще започнат да произвеждат защитни маски, след като от БАН са съобщили за своя разработка, която може да замени дефицитния в света активен въглен, и която е свързана с костилки от кайсии. Продуктът трябва да се тества лабораторно и когато се потвърди ефективността му, може да започне масово българско производство на противовирусни маски.

Ако не е пристигнала вече, то до няколко часа трябва да дойде доставка от Турция на защитни средства, които ще бъдат насочени към лечебни заведения, полиция и други професии, които са на „първа линия“ в борбата с коронавируса, каза още министърът.

 

Leave a Comment