EFSA: Коронавирусът не се предава чрез храни

Централата на Европейския орган за безопасност на храните разпусна служителите си да работят от дома до второ нареждане

EFSA, ИталияЕвропейският орган за безопасност на храните (EFSA) следи отблизо ситуацията с коронавирусна болест (COVID-19), която засяга голям брой страни по целия свят. Понастоящем няма доказателства, че храната е вероятен източник или път на предаване на вируса.

Главният учен от ЕОБХ, Марта Хугас, заяви: „Опитът от предишни огнища на свързани коронавируси като тежък остър респираторен синдром коронавирус (SARS-CoV) и коронавирус на респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV) показват, че заразата не се предаване чрез консумация на храна. В момента няма данни, които да подсказват, че коронавирусът е различен в това отношение. “

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че макар животните в Китай да са вероятният източник на първоначалната инфекция, вирусът се разпространява от човек на човек – главно чрез капките на дихателните пътища, които хората кихат, кашлят или издишват.

По отношение на безопасността на храните Световната здравна организация (СЗО) издаде предпазни препоръки, включващи съвети за спазване на добрите хигиенни практики по време на работа и приготвяне на храни, като например миене на ръцете, продължително готвене на месо и избягване на потенциално кръстосано замърсяване между варени и неварени храни.

Намаляване на вероятността от заразяване – мерки, които се прилагат в централата на EFSA

EFSA е базирана в Парма, в северната част на Италия, която е една от областите, които понастоящем са обект на спешни ограничения за движение, наложени от италианското правителство. Към последната седмица през февруари органът е приел редица мерки в съответствие със съветите на италианските власти.

Въведена е работа от дома за по-голямата част от служителите на EFSA, както и телефонни разговори с експерти и партньори, като събитията, пътуванията на персонала и публичните посещения в помещенията на EFSA са спрени поне до 8 април. Тези мерки се преразглеждат постоянно с оглед на нова информация.

Постоянната информация за огнището и оценките на рисковете, използвани от държавите-членки на ЕС и Европейската комисия в техните действия за реагиране, се актуализира непрекъснато от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Световната здравна организация координира глобалните усилия.

Leave a Comment