Евродепутати искат защита на селскостопанския сектор заради митата, въведени от САЩ

Те влизат в сила от 18 март и ще увеличат цените на хранителната индустрия с 10-25%

Парламент на ЕСНад 50 депутати от Европейския парламент подписаха общо писмо, призоваващо Европейската комисия да предприеме изключителни мерки в защита на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор заради наказателните мита върху вноса, наложени от САЩ, които влизат в сила от 18 март. Писмото е адресирано до земеделския комисар Януш Войчеховски, съобщава изданието Euractiv.

През октомври 2019 г. САЩ реши да наложи 10-25% мито за европейски стоки, след като Световната търговска организация (СТО) се произнесе в полза на САЩ в трансатлантически спор за субсидиите на европейския производител на самолети Airbus.

Митата се прилагат за вноса на продукти от ЕС, вариращи от италианско сирене до френско вино и испански зехтин, чиято годишна стойност е около 6,8 милиарда евро. Решението предизвика силни реакции в цяла Европа, заплашвайки да ескалират и без това напрегнатите търговски отношения между ЕС и САЩ.

В писмото си законодателите на ЕС обръщат внимание на новия данък на САЩ от 25% „ad valorem“, наложен върху емблематичните продукти на ЕС, като твърдят, че това може да причини сериозни вреди на голям брой производители, особено на малките и средните компании.

Законодателите на ЕС считат за „неприемливо“, че фермерите и производителите на храни в Европа плащат цената на трансатлантически спор, който възниква в напълно несвързан сектор, авиацията.

ЕС „не трябва да стои бездействащ“, твърдят те.

В писмото евродепутатите призовават изпълнителната власт на ЕС да активира възможно най-скоро изключителни мерки, в това число и компенсационен фонд, предвидени в регламента за Общата организация на пазара (ООП), известен като „мрежа за безопасност“ за пазарите на селското стопанство в условията на криза.

 

Leave a Comment