Къде в стратегията „От фермата до трапезата“ са преработвателите, които замърсяват храната?

Каква бе позицията на овощари и градинари спрямо европейската стратегия „Farm to fork“ във видеоконференцията вчера, организирана от МЗХГ

Отговорното производство на първични

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова

храни от земеделците се обезсмисля, когато продукцията попадне в складовете и в преработвателната индустрия. Проблемът е, че националната позиция относно европейската стратегия „Farm to fork“ (преименувана у нас „От фермата до трапезата“) обръща силно внимание на производството на чисти продукти, но въобще не се фокусира върху начина, по който се преработва тази храна. Пренебрегва се изобилието на химия в храната – оцветители, консерванти и други химикали. А нали на трапезата има хляб, колбаси, сокове, лютеници, конфитюри и други преработени продукти? Върху този пропуск в европейската стратегия, която ще бъде представена официално в края на март или началото на април, обърна внимание Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ). Това се случи на вчерашната видеоконференция относно позицията на България спрямо европейската стратегия, организирана от МЗХГ.

Слави Трифонов

Слави Трифонов

„Не мога да приема, че тортите със срок на годност 30 дни, а бирите, които могат да се пият 18 месеца, след като са произведени, са здравословни. Никой не може да ме убеди, че тези продукти не са наблъскани с химия“, коментира и Слави Трифонов, председател на Националната Био Асоциация. Според него преработените стоки, които не съдържат консерванти, трябва да се разположат на по-предни щандове в магазините и въобще, да бъдат отделени от продуктите, в чиито етикети изобилстват различни „Е“-та. „Засега единствено за млечните храни е постигнато такова обособяване, като тези, в които има немлечни суровини са отделени в други хладилни витрини“, даде пример Трифонов.

Производителите могат да доставят на складовете екологична продукция, но какъв е смисълът от това, че са намалили използването на торове и пестициди, след като в логистичните бази третират допълнително стоките с пестициди, парафин, дезинфектанти, за да удължат срока на съхранение. Какво в крайна сметка поставя на трапезата си потребителят, попитаха двамата браншовици.

След като грижата на Европейската комисия в следващия програмен период ще бъде опазването на околната среда и климата, трябва да се помисли за ограничаване на замърсяването, предизвикано от транспорта, разви пред Агро Пловдив позицията на бранша Мариана Милтенова. Според нея доставките на земеделски продукти до търговските щандове трябва да се съкратят и като километри, и като време. Така потребителите ще купуват наистина свежа продукция и веригата на доставки реално ще е къса. Освен това ще бъдат намалени разходите за транспориране, което от своя страна ще направи цените оптимални.

За да може повече потребители да могат да консумират здравословни биологично произведени продукти, или преработени такива без консерванти, би трябвало ДДС за тях да е нулево, препоръча още Слави Трифонов.

 

 

Leave a Comment