Производител на вино и сокове за мерките срещу Covid-19 и пречките в износа

Слави Трифонов

Слави Трифонов

„Започвахме да дезинфекцираме през ден с 96% спирт повърхностите в цеха, за да намалим заплахата от коронавируса. Предупредил съм работниците, ако някой се почувства зле, да не идва на работа.“ Това разказа пред Агро Пловдив Слави Трифонов, който управлява предприятие за натурални плодови сокове и винарна в с. Песнопой, Пловдивско. Той допълни, че служителите приемат всеки ден витамините С и Д, осигурени от фирмата с цел подсилване на имунната система.

Износът към Италия става все по-невъзможен, според него. От днес Словения е затворила границата си с Италия, а в Словакия са обявили извънредно положение. По данни на световния брояч на случаите заболели с Covid-19 – https://www.worldometers.info/coronavirus/, в Словения са заразени 57 души, в Словакия са 10. Освен това е голям проблем да се намери транспортна фирма, готова да транспортира стоки до Северна Италия.

Основният европейски пазар на българските износители, все пак и за щастие, е Германия. Оттам да съобщили с писмо до фирмата на Слави Трифонов, че са готови да приемат и по-големи количества преработени храни и вино, заради спрелия внос от Китай.

„В Германия мерките срещу коронавируса са много добри, да не говорим, че и хората са дисциплинирани“, обясни предприемачът. Той се е уверил лично, че в обществените сгради и метрото са поставени дезинфектанти за ръце, така че всеки човек може да ги ползва, за да предпази и себе си и другите от заразата. В Германия общият брой на заразените по последни данни е 1966. Дотук да починали 3-ма, критично болни са 9, излекувани са 25, активно болните са 1938.

Leave a Comment