Фермерските пазари не са затворени, дегустациите ще бъдат преустановени

Тенденцията в храните е те да са фермерски и лабораторни, прогнозира пред Bloomberg TV Гергана Кабаиванова
Гергана Кабаиванова

Гергана Кабаиванова  Архивна снимка на Агро Пловдив

„Засега няма отменени фермерски пазари, доставките също не са затруднени. Ще преустановим дегустациите“, съобщи Гергана Кабаиванова, управител на фондация LocalFood.bg и ръководител на академия „Пендара“. Тя не очаква голям срив в сектора с фермерски и занаятчийски храни заради кризата с коронавируса.

„До този момент няма паника сред нашите участници в мрежата и не бих казала, че коронавирусът ще ни се отрази така значително, както на производителите на индустриални храни. Там има психоза, потреблението на храни намалява“, обясни Кабаиванова пред Bloomberg TV България.

Според нея бъдещето е на фермерските храни, към които има доверие. Напоследък американски специалисти посочват тенденцията да се развие производството на технологичните и модерни храни, които се добиват с контролирана ферментация и програмиране на микроорганизмите в лаборатории. Това производство минимизира рисковете от замърсяване на околната среда“, коментира Кабаиванова.

Тя е на мнение, че намаляването на данъците за хотелиерите и ресторантьорите би била добра и обоснована политика в този случай.

Leave a Comment