НСИ отложи с месец пробното преброяване на населението

Снимка на "Монитор"

Снимка на „Монитор“

Пробното преброяване на населението ще започне на 20 април, реши Централната комисия по преброяването на неприсъствено заседание днес. Изместването му с месец по-късно е свързано с епидемиологичната обстановка в страната и мерките, препоръчани от кризисния щаб, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

От 20 април хората от цялата страна ще могат да се преброят пробно по електронен път на www.census2021.bg. Тестването на системата от възможно най-голям брой потребители ще помогне на НСИ за провеждането на същинското преброяване през януари 2021 година.

От 27 април преброителите ще посещават домовете във вече избраните населени места – Велинград, селата Света Петка и Чолакова, Разград и с. Ясеновец и район „Студентски“ в столицата.  Всички преброители и контрольори, които са подали документи за участие в пробното преброяване до настоящия момент, ще бъдат поканени да се включат, без да кандидатстват повторно. Обучението им ще се проведе непосредствено преди пробното преброяване, когато ще получат и анкетните карти.

Изместването във времето на пробното преброяване не нарушава цялостната подготовка за същинското преброяване в началото на следващата година. Всички останали дейности вървят по график, включително и предварителният пробен обход, който вече се провежда в посочените общини.

Leave a Comment