Парламентът ще гласува извънредно положение заради Covid-19

Ще бъде спряно движението на хора, но не и на стоки
Снимка на Дарик

Снимка на Дарик

Народното събрание трябва да обсъди предложението на правителството от изминалата нощ за въвеждане на извънредно положение заради заразите с коронавирус.

В България вече са установени общо 23 случая на заболели от коронавирус, от които има и един смъртен случай – на 66-годишната жена от с. Василовци, община Брусарци, стана ясно снощи. Най-много са положителните проби в столицата.

„Обявяването на извънредно положение ще даде възможност да могат да се затварят училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции“, подчерта премиерът. Той изрази надежда, че всички парламентарни групи в Народното събрание ще приемат предложението.

„Единствено и само дисциплината и мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация“, категоричен е премиерът.

Министерството на външните работи постоянно ще информира на сайта си за забрана за пътувания от България към други страни. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза у нас. Социалното министерство трябва да вземе мерки относно изплащането на пенсиите. Очаква от Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса.

Част от мерките ще са и налагане на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава.

Загубите за икономиката в резултат на короновируса ще са минимум 3 милиарда лева, въпреки че стокообменът между България и другите страни няма да се спира.

Leave a Comment