1 месец извънредно положение, 1 г. затвор при неспазване на карантина

Томислав Дончев: За да подпомогнем някои бизнеси в риск, трябва да вземем от други

Бойко Борисов в Народното събраниеПарламентът единодушно със 201 гласа одобри предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение в продължение на един месец , считано от днес. Първоначалното намерение на Министерския съвет е било извънредната ситуация да е безсрочна, по предложение на парламентарната група на БСП тя засега ще продължи един месец.

Ще има санкции за нарушителите на наложена карантина. В парламента премиерът заяви, че тя ще е една година затвор, което бе определено от него като много тежка мярка. Бе съобщено, че в Израел наказанието при същото провинение е 7 г. затвор, а в Гърция 2 години.

Извънредното положение заради Ковид-19 няма да спре работата в парламента.

Ще бъдат затворени питейни и увеселителни заведения и игрални зали. За какъв срок, ще се решава в движение според ситуацията. Дискусионен е въпросът дали ще бъде наложено и на заведенията за обществено хранене да преустановят работа. Ще е забранено пътуването в чужбина, като Националният оперативен щаб препоръчва да се ограничат пътуванията въобще в страната и вътре в градовете.

Според Главния санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев вълната на Ковид-19 ще продължи два и половина – три месеца, но срокът зависи от много неща и най-вече от самодисциплината на българите. Преди него премиерът цитира наблюдения, че заразен с коронавирус може да зарази 800 души за 17 дни, докато прояви клинични признаци. Стана ясно още, че три деца също са дали положителни резултати при тестовете. При тях обаче болестта протича единствено с хрема.

Все още не е ясно дали ще бъдат затворени учебните заведения.

Под карантина могат да бъдат поставяни не само лица с доказана зараза с коронавирус, но и цели територии и зони, поясни на пресконференция по-късно вътрешният министър Младен Маринов.

Относно възможността държавата да подпомогне предприемачите в някои сектори, които ще бъдат ударени най-сериозно от епидемията, вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за да се даде на едни, трябва да се вземе от други. Въпросът е от кого да се вземе, каза той.

Извънредното положение се въвежда, за да се развържат ръцете на институциите за по-ефективни мерки срещу заразата, обясни проф. Венцислав Мутафчийски. И даде пример – в момента според нормативите аз като хирург не мога да работя в кардиологията. Болниците се нуждаят от кризисен регламент, за да може някои от тях бъдат преориентирани за обслужване изцяло на заразените с коронавирус. Извънредното положение ще намали разпространението на заразата и ще даде възможност на болниците да си поемат глътка въздух.

Бойко Борисов заяви, че държавата непременно трябва да се погрижи за медицинския персонал на първа линия. „Трябва да се стимулира и оцени техния труд“, каза той след като благодари на лекарите, медицинските сестри и санитари. „И те са хора, и те се страхуват и се уморяват.“ „Ние сме в дълг към тях“, призна също и Корнелия Нинова.

По сметки на премиера минимум 3 млрд. лв. от националния бюджет ще струват мерките срещу епидемията.

Leave a Comment