Търговските вериги увеличиха 10 пъти заявките за доставки на храни (допълнена)

Георги Василев

Георги Василев

В последните дни търговските вериги заявяват пред производителите на храни 10-12 пъти по-големи количества. Ако преди седмица увеличението бе с 20-30%, сега магазините изкупуват няколко пъти повече продукти, съобщи организационният секретар на асоциация Български пипер Георги Василев. Той е доставчик на суров пипер на няколко преработвателни предприятия и е запознат с търсенето на готова продукция.

Причината е в паниката и намерението за презапасяване на потребителите „за всеки случай“ заради епидемията от коронавирус. Това ще продължи още няколко дни и ще приключи, предположи Василев. Засега търговските вериги удържат натиска, тъй като разполагат с големи количества, а и продължават да купуват от производители. При вносните суровини за плодово-зеленчукови консерви няма поскъпване, крайната цена на храните също се запазва, отбеляза Василев.

Наблюденията му от експорта на пипери към европейски държави са, че контролът се увеличава, както и трудностите при преминаване от държава в държава. „На границите търсят документи, каквито досега никога не са изисквали. Освен това събират такси за обеззаразяване на гумите на камионите и подметките на шофьорите“, допълни Георги Василев. Той забелязва, че международната търговия все повече се забавя заради мерките, доито държавите взимат срещу Ковид-19.

Малко по-късно от сградата на Министерския съвет производители на млечни, месни и зърнени храни, както и на напитки заявиха, че у нас има запаси, достатъчни за две години напред, и призоваха българите да не се презапасяват. Те направиха изявленията си в присъствието на земеделския министър Десислава Танева.

Leave a Comment