Продажбите на торове, семена и пестициди продължават, МЗХГ и ДФЗ ограничават физическите посещения

Утре ще бъдат спуснати инструктажи от министерството, но ето какви са нагласите към момента

областна дирекция ДФЗ ПловдивИзвънредното положение заради Covid-19, въведено в страната от петък, 13 март, няма да се отрази на продажбите на торове, семена и продукти за растителна защита. Складовете и агроаптеките остават отворени, информира Иван Романов, управител на ИМБО в град Раковски, област Пловдив. Единственото ограничение, с което трябва да се съобразят търговските обекти за земеделски продукти, е да не допускат струпването на повече хора. Броят на клиентите трябва да е такъв, че да осигурява дистанция между тях. „При нас не се забелязват затруднения в доставките, нито пък спекула. Транспортирането е според графиците. Нямаме поскъпване на продукти, дори обратно, но това си е нормално за сезона“, каза Романов.

От утре трябва да стартира Кампания 2020 за приемане на заявления за плащания по директните схеми и мерки. Очаква се ЕК да вземе решение за удължаването й. Въпреки че фермерите имат възможност напълно електронно да подадат всички необходими документи, досега доста от тях предпочитаха да посетят лично общинските земеделски служби. Епидемията от коронавируса в страната обаче ще ги принуди да се откажат от намерението за физическо присъствие. За земеделците, които все пак имат въпроси и държат да ги отправят лично, ще бъде създаден часови график за посещения, съобщават от областните земеделски дирекции. В самите областни офиси е въведен ограничителен режим за посетители. Въпросите се задават на едно гише, а съответният специалист излиза извън ограничителната линия, за да отговори, като е взел  предпазни мерки. По-възрастните служители, както и тези, които имат малки деца, ще работят от домовете си. Служителите както в общинските служби, така и областните дирекции не разполагат с маски с високо ниво на защита, но все пак имат на разположение някакви маски.

Най-критично е в офисите на ДФ „Земеделие“. Там непрекъснато се подават заявки за плащания, извършва се физически преглед на окомплектовките за кандидатстване, а в този период се приемат и фактури за зимните пръскания при трайни насаждения. Към момента вече са въведени ограничения за влизане в офисите, като и тук служителите излизат навън, за да си свършат работата. От ДФЗ препоръчват на бенефициентите електронен контакт и сканиране на документацията, за да се преведе в удобна форма за изпращане чрез имейл.

Към момента проверките на фонда временно са спрени.

Националната служба за съвете в земеделието в момента е ангажирана с разработване на проекти по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, която е отворена за прием от 9 март до 11 май. Утре, 16 март, националната служба ще реши как да процедират териториалните офиси по време на въведението ограничения. Експерт от службата предположи пред Агро Пловдив, че вероятно ще се въведат дежурства и дейностите в помощ на кандидатите ще продължи.

Утре от земеделското министерство, от ДФ „Земеделие“ и другите институции към министерството ще изпратят към областните си клонове подробни инструктажи за работа в периода на извънредно положение, който ще продължи до 13 април.

 

 

Leave a Comment