Горещата вода не помага срещу Covid-19, вирусът издържа 24 ч върху гладки повърхности

Проф. Радка АргироваПието на гореща вода не помага срещу Covid-19, бе категорична проф. д-р Радка Аргирова, един от най-добрите вирусолози у нас. Повече помагат витамините, с които можем да укрепим имунната си система, още повече, че грип Б още не е приключил, каза тя тази вечер пред бТВ. Проф. Аргирова препоръча витамините А, С и Е, и всички продукти с антиоксиданти.

Коронавирусите са познати отдавна на света – още като деца сме прекарвали леки настинки, причинени от тях. Този щам обаче е по-различен. Covid-19 спира да инфектира, ако е в среда с температура 56 градуса в продължение на 30 минути.

Проф. Аргирова обърна внимание на установения наскоро факт, че вирусът от този щам може да остане активен в продължение на 24 часа върху гладки повърхности – дървени, метални, стъклени, пластмасови. Активен е и върху компютърните клавиатури и телефоните, които е добре да се ползват с ръкавици на работните места. Почистването на бюра, маси, дръжки на врати и т.н. може да се извърши и със спирт, и с дезинфектанти.

Според експерта, когато времето се затопли, вирусът ще намали присъствието си. „Надявам се скоро да започне да слиза кривата със заболявания, но все още в България не сме стигнали върха“, каза тя. И допълни, че от всички хора зависи колко бързо ще свърши тази ситуация. Важно е да се спазват установените у нас мерки, обърна внимание д-р Аргирова.

Именитата вирусоложка заяви, че е сигурна, че всеки човек, който се е излекувал от коронавирусна инфакция, създава антитела, които го пазят от повторно заразяване в продължение на поне една година. Тя изброи и най-важните признаци на зараза с Covid-19: суха кашлица с трудно отхрачване, която бързо слиза по-надолу в дихателната система и предизвиква бронхит. Вдигане на висока температура и втрисане, също. Признаците обаче настъпват по-бавно, отколкото биха се появили при грип.

 

 

Leave a Comment