И в Пловдив ще има лаборатория за изследване на Covid-19

Тя ще заработи до две седмици в инфекциозна клинака на УМБАЛ „Свети Георги“
Инфекциозна клиника Пловдив

Инфекциозна клиника Пловдив

„Ще се предприемат бързи и спешни мерки за разкриването на лаборатория  за изследване на коронавирус  в Пловдив. За да се случи това трябва да се спазят изискванията на Министерството  на здравеопазването. Необходима е и заповед на здравния министър“. Това съобщи  областният управител Дани Каназирева след проведената среща с изпълнителния директор на УМБАЛ “Свети Георги“- Карен Джамбазов, ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурждева и кмета на Пловдив Здравко Димитров.

До срещата днес се стигна след  проведените в продължение на няколко дни разговори на областния управител Дани Каназирева с председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Тя ще бъде ситуирана на  УМБАЛ „Свети Георги“, на територията на инфекциозна клиника, обясни проф. Джамбазов:

„Необходимостта  от такава лаборатория е задължителна. Необходими  са няколко неща: къде точно да бъде ситуирана, какво ще бъде необходимо като оборудване, персонал, възможности за доставка на предпазни средства и всичко  друго, поясни професорът.

Директорът на университетската болница обясни, че ще  бъде поискано от Министерството на здравеопазването да се разкрият  допълнителни легла в болницата, както и да има възможност за по-бързо снабдяване със защитни средства и апаратура, без да се преминава по Закона за обществените поръчки . По думите му ще е нужна апаратура за лечението на пациенти с тежки дихателни проблеми – специален бокс, вентилационна система и всичко, което е необходимо, за да може служителите на тази лаборатория да се чувстват защитени.

Считаме, че до две седмици при оптимални мерки и обучение на персонала, лабораторията ще може да заработи, допълни проф. Джамбазов

По думите на професор Марияна Мурджева, ректор на  МУ, висшето учебно заведение и специализираните лаборатории към университетската болница имат възможност да помогнат за изграждането на тази лаборатория с компетентно мнение и с доброволци-лекари ,които вече  са изявили желание да работят там.

Методиката ще бъде високо специализирана, базирана на ПСР-технология, каквато е в София Варна и Стара Загора. Няма да предпочетем бързите тестове, защото те не са достатъчно надеждни.

Областният управител Дани Каназирева  отправи апел във връзка с информацията, че много от болниците вече се снабдяват с такива тестове и ще започнат да извършва проби.

„Искам да апелирам да не се всява  излишно напрежение и да предупредя да не се съобщават резултати, каквито и да било, преди да има потвърждение от референтната лаборатория в София. Даването на каквато и да е информация е в правомощията само  на  Националния оперативен щаб. Нека да не се създават новини без да има обявени по официален ред данни от Националния щаб, призова Каназирева.

Leave a Comment