Оранжерийни проблеми: Търговците съкратиха поръчките за български краставици заради ниски обороти

Никола Гунчев не може да намери нови работници след като украинците, с които работи, не се допускат при границата
Никола Гунчев

Никола Гунчев

„Взимаме необходимите мерки за защита на работниците. Предоставили сме им маски, ръкавици и дезинфектанти“, разказа собственикът на оранжерии в с. Йоаким Груево и Кричим Никола Гунчев. Отскоро в оранжериите берат първата реколта краставици, но също така салати и зелен лук, и се сблъскват с неочаквани проблеми.

„Аз наемам работници от Украйна. Имам разрешение от Агенцията по заетостта, но ето че след затварянето на границите заради коронавируса, те не могат да влязат в страната“, посочи Гунчев. Проблемът с работната ръка е огромен. В момента никой не търси работа, повечето хора са в отпуска – платена и неплатена, и чакат момента, когато ще се върнат на работните места. Затова точно сега, когато е време за прибиране и продаване на продукцията, дефицитът на берачи е тревожен.

Но има друг проблем, който дори е по-голям – търговските вериги съкращават количествата на зеленчуците. Причината е в ниските обороти заради мерките за сигурност. В магазините са длъжни да осигурят дистанция между клиентите и затова броят на пазаруващите е редуциран. Ако преди появата на вирусната пандемия десет каси са обслужвали непрекъснато опашки с по десет човека, сега пред всяка каса има по двама. Пропусквателната възможност е ниска. Затова „регулярните поръчки се отказват, ритъмът на доставки е нарушен“, обясни Никола Гунчев.

Оранжерийният производител наблюдава, че потребителите се запасяват с по-трайни продукти като фасул, ориз, консерви. Пресните зеленчуци остават на заден план и се смятат за „луксозни“. Проблемът е, че заложената в оранжериите продукция е за нормалните времена, когато напролет масово се купуват продукти за салати. А сега дори не се знае каква ще е ситуацията около Великден.

 

 

Leave a Comment