БФБ – прекалено малки обеми, прекалено лесна за манипулиране

Левон Хампарцумян вижда бъдещето на нашата борса в обединяване на регионален принцип 

Левон Хампарцумян„Ако трябва да кажа няколко думи за БФБ – прекалено е малка като обеми, прекалено плитка откъм компании, прекалено е лесна за манипулиране. Тоест с малко средства могат да се постигнат големи промени.“ С тези думи Левон Хампарцумян направи точна и лаконична характеристина на родния фондов пазар днес на специална пресконференция на тема „Капиталови пазари и инвестиции“. Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк смята, че бъдещето на подобни борси е в обединения на регионална база, така че да се натрупа критична маса и като брой компании, и като обеми.

„Тенденцията е ясна, няма да е лесно да се осъществи, но се надявам, че колкото повече се интегрираме в европейската икономика и се отваряме към пазари, които не са част от ЕС, толкова по-лесно ще става това“, поясни Хампарцумян. Според него колкото повече засилваме сътрудничеството с пазари, близки до нас, толкова по-големи ще стават и възможностите, както и предпоставките, да влезем в някакъв вид борсова конгломерация. „И това не е загуба на национален суверенитет, а абсолютно естествен икономически ход“, заяви банкерът. „Тези средства включват мънички загуби на суверенитет с голяма възвращаемост.“

Обобщавайки българската ситуация, Левон Хампарцумян смята, че капиталовият пазар има огромен потенциал, който далеч не е използван по различни причини. Най-простата е, че лихвите по депозитите у нас са сравними с доходността на един по-консервативен фонд.

Според банкера естественото сближаване на нашите лихвени нива с тези на държавите от еврозоната, ще доведе до снижаването им. От друга страна пък се очаква доходността от ценните книжа да расте при атрактивни инвестиции. Процесът ще е плавен и продължителен, вижда Хампарцумян. Той заяви, че се надява средата за правене на бизнес ще се подобрява. „Разбира се в такива дни и в такава среда, когато хората са навън и искат оставки и показват нежелание да живеят в настоящата обстановка, е трудно да се правят прогнози“, коментира още директорът на УниКредит Булбанк.

Leave a Comment