За да имат доход от градините с маслодайни рози, стопаните трябва бързо да подадат заявления

Започва създаването на Национален регистър за сектор маслодайна роза

маслодайни рози

Първите стъпки в създаването на публичен Национален електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите, дестилериите и насажденията от маслодайна роза са направени. Със заповед на земеделския министър са утвърдени документите, които участващите в сектора ще трябва да попълнят. Те са публикувани в сайта на МЗХГ. Първият от тях е заявление за регистрация.

Христо Николов

Христо Николов

„Всеки розопроизводител и розопреработвател трябва да попълне заявление за регистрация. Без него няма да може да подпише договор за продажба/изкупуване на розовия цвят“, обясни Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ). А според Закона за маслодайната роза, който влезе в сила от 31 януари 2020 г., без договор нито един килограм розов цвят не може да бъде продаден.

В заявленията розопроизводителите посочват правно основание за земята (заедно с приложени документи), площ, местонахождение, масив, сортове на розите, както и имена си, адреси, телефонни номера, имейли и други. Розопреработвателите трябва също да посочат правно основание, разрешение за дейност, производствена площ, капацитет на съдовете и други.

Тъй като все още не е създадена електронната форма на националния регистър (очаква се той да стартира през 2021 г.) заявленията вероятно ще трябва да се внесат лично и на хартиен носител в общинските служби по земеделие. При подаване на заявленията производители и преработватели ще получат регистрационен номер. „Това ще е трудно упражнение в условията на извънредно положение, когато администрацията е в намален състав и е въведен график за посещения в службите“, предположи Христо Николов.

По Закона за маслодайната роза и публикуваните базови документи, които ще фигурират в Националния регистър, от тази година – по време на цъфтеж на розите, и догодина по същото време, розовите насаждения трябва да бъдат обходени от специална комисия. Нейната задача ще е да потвърди посочените в заявленията сортове рози, както и другите данни. В комисията ще участват специалисти от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, от съответната областна земеделска дирекция и от Института по розата.

Разяснения по реда за вписване в регистъра ще има в петък, 20 март, когато ще се осъществи видеоконферентна връзка между експерти в Министерството на земеделието, областните земеделски дирекции, розопроизводители и розопреработватели, обясни Христо Николов.

Председателят се надява от понеделник, 23 март, да започне внасянето на заявления в общинските земеделски служби. „Трябва да побързаме да получим регистрационни номера, за да започнем да се договаряме с преработвателите, защото времето лети“, каза той.

Относно кампанията по прибиране на розовия цвят Христо Николов очаква много трудности, ако до месец май заразите с коронавируса не намалеят. Голям проблем ще е извозването на работници, ако условието за отстояние остане в сила. „За повечето земеделци този въпрос виси с пълна сила. В края на март – началото на април ще видим как се справят полските зеленчукопроизводители и ако имат добри решения, ще ги заимстваме“, каза председателят.

 

Leave a Comment