Стартираха четири мерки по рибарската програма

С най-голям портфейл е мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“

пъстървиТази седмица стартираха приеми по 4 мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020) за 958 507 лева. Днес се откриват две от процедурите – по мярка 1.2 „Здраве и безопасност“ и мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“.

Чрез мярка 1.2 „Здраве и безопасност“ се подпомагат инвестиции, насочени към подобряване на хигиената, здравето, безопасността и условията на труд за рибарите на борда на риболовните кораби или в индивидуално оборудване.  Общият размер на безвъзмездна финансова помощ е 74 723 лв. Максималният размер за един проект е 10 хил. лв.

Мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ има за цел да подобри конкурентоспособността на предприятията в сектора. Бюджетът по процедурата е 500 хил. лв. Минималният размер за едно проектно предложение е  3 хил. лв., а максималният – 48 895 лв.

Вече стартира и приемът по мярка 1.4 „Ограничаване на въздействието на риболова върху морската среда и приспособяване на риболова към опазването на видовете”. Чрез нея ще се даде възможност за избягване и намаляване на нежелания улов и опазването на видовете. Общият размер на финансовата помощ е 260 454 лв. Минималният размер за един  проект е 2 хил. лв, а максималната финансова помощ е 20 хил. лв.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по трите мерки е 17 юни 2020 г.

Приемат се проектни предложения и по мярка 5.1 „Планове за производство и предлагане на пазара”. Чрез прилагането на дейностите по нея ще се даде възможност за подобряване условията за пускане на пазара на продуктите от риболов и от аквакултури. Целта е да бъдат подобрени икономическата възвръщаемост, стабилизирането на пазарите и насърчаване на по-високо качество на храните и на стандартите за безопасност.  Прилагането на тази мярка допринася към заетостта в крайбрежните и селски райони и намалява екологичното въздействие на риболова. Финансовият ресурс по процедурата е 123 329 лв. Не се предвижда минимален и максимален размер за проектно предложение. Крайният срок на процедурата е 20 юни 2020 г.

Извън посочените 4 мерки тече прием и по мярка 6.3 „Повишаване на знанията за състоянието на морската среда“. Нейният бюджет е в размер на 637 920 лв. Срокът за подаване на проектните предложения е до 27 март 2020 г.

Подаването на проекти се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020). Необходимо е използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Leave a Comment