Немските производители на аспержи в паника: Работниците от Източна Европа изчезнаха

аспержиКоронавирусът изправя фермерите в Германия пред огромно предизвикателство. Голяма част от работниците по полето бяха от Източна Европа. Сега обаче поляците и румънците няма да могат да дойдат, съобщава Дойче веле. Какво означава това?

Брането на аспержи ще започне всеки момент, после и на ягоди, а заради затворените граници работна ръка липсва.

В провинция Бранденбург например досега 85 процента от сезонните работници са били от Румъния, останалите – от Полша. По-голямата част от тях за момента масово изпращат откази. Поради това местните фермери настояват за въвеждането на един вид пропуски, които да позволят на румънците да стигнат до Бранденбург. Най-засегната от невъзможността да ангажира сезонни работници от Полша е провинция Северен Рейн-Вестфалия – тя е и провинцията с най-много полета с аспержи (4000 хектара). Досега там по прибирането на реколтата са работили 5000 поляци, посочва германското издание.

От Съюза на земеделските производители в провинция Долна Саксония търсят други решения. Те са готови да наемат за работа на полето и кадри от други браншове, както и студенти.

Фермерите настояват и за разработването на стратегия в случай, че и селските стопани бъдат поставени под карантина – нещо, което не е изключено.

Leave a Comment