От днес розопроизводителите внасят заявления в МЗХГ, за да могат да сключат договори за продажба на цвят

розов цвятОт днес, 23 март, розопроизводителите могат да започнат да подават заявления за регистрация в съответните общински земеделски служби. Образец на заявленията е публикуван в сайта на МЗХГ в рубриката „Актуално“ (горе вляво). Необходимо е документът да се разпечата и попълни с исканите данни за правно основание за ползване на земята, размер на площа на розовата градина, местоположение и други данни. След това заявлението трябва да се внесе в общинската земеделска служба и на производителя да бъде издаден регистрационен номер.

На базата на този номер съответният розопроизводител ще може да подпише договор с преработвател за изкупуване на розовия цвят. Договорът ще е задължителен от тази година и без него стопаните на рози няма да могат да продават продукцията си.

„Всеки, който се занимава професионално с розопроизводство, вече се е информирал за новите правила в нашата дейност. Те са изписани много ясно в Закона за маслодайната роза. От своя страна земеделското министерство публикува документите, които производителите и преработвателите трябва да представят след приключване на розобера“, каза председателят на Професионалната организация на розопроизводителите в България Христо Николов.

Прочети още: За да имат доход от градините с маслодайни рози, стопаните трябва бързо да подадат заявления

Leave a Comment