Износът на български шафран към Китай се отлага

шафранПланираната за 15-16 април Среща на върха на инициативата 17+1 в Пекин се отлага за неопределено време, поради глобалното разпространение на COVID-19. Когато бъде определена нова дата за срещата, китайската страна своевременно ще информира партньорите си. Така се дава възможност „на страните от Централна и Източна Европа да се фокусират върху справянето с епидемията“, се посочва в съобщението от Пекин.

В рамките на Срещата на върха предстоеше подписването на протокол между България и Китай за износ на шафран и шафранови луковици, припомнят от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНССКЦИЕ). През месец май т.г. се очакваше в България да пристигне делегация от Китай. В състава й бяха включени представители на академичните среди от университета Ханджоу, бизнесмени, заявили желание за закупуване на шафран и шафранови луковици. Планираното посещение също ще бъде отложено.

Предвид усложнената здравна обстановка и наложените карантинни мерки в света, към днешна дата е трудно да бъде определено кога страната ни ще има възможност да реализира  шафранови изделия в Китай, а подписаните по-рано договори подлежат на прекратяване поради независещи от страните причини.

Leave a Comment