Поздрав към метеоролозите: Да мислим за Земята като за нашата градина!

Гл. ас. Надежда Шопова, автор на Агро Пловдив в рубриката ни за агрометеорологични прогнози, изпрати личен поздрав към колегите си по повод Световния празник на водата и метеорологията, които се отбелязват на 22-ри и 23-ни март. Надежда Шопова работи в секция „Климат“ към „Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите“ при БАН.

Уважаеми колеги,

Надежда ШоповаИскам да ви поздравя послучай 22 и 23 март-световни дни на водата и метеорологията. Бъдете живи и здрави, вие и семействата ви, спазвайте предписанията за безопасност и продължавайте да работите.

Вярно е, че човешката дейност е малък % от климатичните факторите, но пък ние не можем да повлияем нито на слънчевата активност, нито на въртенето на Земята. Ако обаче се отнасяме с планетата като със собствената си градина, която е мястото, където си завързваме хамака за почивка, радваме се на красиви цветя и отглеждаме чиста и качествена храна, това определено може да повлие благоприятно. Никой не си разхвърля боклуци в двора, не замърсява почвата и не трови храната си. Ще е добре да мислим за Земята като за градина, която  ни дава храна и вода и която е наш дом, и да пазим ресурсите й.  България е кът от рая, с хубав климат и много възможности. Земеделието е сред най-важните отрасли и може да ни помага в критични ситуации. Трябва стратегия и цялостна политика от страна на държавата, не може да отглеждаме само царевица и пшеница, необходимо е да се обърне внимание и на трайните насаждения и зеленчуковите култури.

 

Leave a Comment