Френският земеделски министър покани останалите без работа да помогнат на фермерите

Дидие Гийом

Дидие Гийом

„Присъединете се към великата армия на френските земеделци. Присъединете се към тези, които ни помагат да ядем по чист, здравословен и устойчив начин.“ С тези думи френският министер на земеделието Дидие Гийом се обърна към хората, останали без работа заради пандемията от коронавирус, предаде „Ройтерс“, цитиран от „Дневник“.

Ако на фермерите не се помогне със събирането на плодове и зеленчуци, те ще изгният заради липсата на сезонни работници.

Земеделците прогнозират недостиг на около 200 хил. работници на национално ниво, тъй като наложените ограничения по границите в опит да се спре разпространението на коронавируса затрудняват набирането на хора извън Франция.

Както е известно, миналата седмица ЕС затвори границите си за чужденци за период от 30 дена, а преди това Франция, Испания, Германия, Полша и Австрия, наред с други държави, се самоизолираха.

Две трети от сезонните работници във Франция са чужденци, казват земеделски синдикати, и идват от страни в Централна и Източна Европа, както и от Тунис и Мароко.

Кристин Ламбер, ръководител на най-големия френски фермерски синдикат FNSEA, заяви, че секторът се нуждае от 45 хил. работници през март и от 80 хил. през април и през май. „Заради затварянето на шенгенските граници, но и заради ограничаването на движението в Европа поляците и румънците, които обикновено идват, няма да го направят“, посочва тя.

Leave a Comment