Правителството отпуска 4.5 млрд. лв. в подкрепа на бизнеса

париДържавата отпуска 4.5 млрд. лв. в подкрепа на бизнеса и за поемане на извънредните разходи в борбата с коронавируса. Те ще се насочат в 6 направления, съобщи тази вечер след заседание на МС премиерът Бойко Борисов.

От посочената сума 0,5 млрд. лв. са за поемане на новите разходи за изплащане на възнаграждения в Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

Българската банка за развитие (ББР) ще се капитализира с 0,5 млрд. лв., с които ще гарантира бизнес кредити до 2,5 млрд. лв. пред търговските банки. Също така ББР ще участва временно в закъсали дружества с опция за обратно изкупуване – т.е ще кредитира безлихвено малкия и среден бизнес.

С 200 млн. лв. ББР ще гарантира пред търговските банки заемите на физически лица в неплатен отпуск. Те ще могат да получават кретит до 1500 лв. месечно, за да посрещат разходите си, докато не получават заплати.

Друга помощ, вече съобщавана няколко пъти, е в полза на засегнатите от коронавируса дейности, където държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите, а работодателите останалите 40% плюс осигуровките. Целта на тази мярка е да се запазят работните места в спрелите работа фирми.

Отлага се плащането на данъци до 30 юни, изброи като поредна мярка Бойко Борисов. Тя бе въведена и в Закона за извънредното положение, обнародван в днешния 28-ми брой на „Държавен вестник“.

Правителството е решило днес да задели 50 млн. лв. като Великденски подарък на пенсионери с нисък размер на пенсиите си.

 

Leave a Comment