Фермерският пазар „Натурално“ в Пловдив изчезна (засега)

Фермерският пазар в добрите времена

Фермерският пазар в добрите времена

Фермерският пазар до Градската художествена галерия на главната улица в Пловдив изчезна след въвеждане на извънредното положение на 13 март.

Иван Гунчев

Иван Гунчев

„Преценихме, че целта ни да комуникираме директно с клиентите, става все по-рискова и невъзможна, и решихме да отложим петъчните срещи с тях, докато настъпят по-добри времена“, обясни управителят Иван Гунчев.

Малкото пазарче, което непрекъснато се разрастваше не само с пловдивски, но и с производители от Варна, Хасково, Шумен и други области в страната, не спираше да увеличава  популярността си сред пловдивчани и гостите на града. По настояване на клиентите, участниците взеха решение да предлагат продукцията си и в събота. Една единствена събота – последната преди 13 март, пазарът работи, а след това коронавирусната пандемия прекъсна директната връзка на потребителите с фермерите.

„Не сме спрели на 100%, тъй като през фейсбук страницата ни извършваме доставки, ако имаме поръчки“, обясни Иван Гунчев.

Точно преди извънредното положение фермерите от пазара направиха стъпки за откриване на свой общ магазин на ул. „Иван Вазов“ 13 (до централния площад). Наеха помещение и влязоха в общинска процедура за одобрение. Вече разполагат и със софтуер за управление на продажбите. Но и тази инициатива бе прекъсната от епидемията.

„Сега всеки работи в стопанството си в очакване опасността да отмине и мерките да отпаднат. Надявам се, че колегите имат запаси, с които да преживеят този труден период“, каза Гунчев. Той лично не спира да произвежда плодово-зеленчукови консерви, сиропи, мармалади, сладка. Спокоен е, защото има само един работник на разположение – самият себе си.

Leave a Comment