КОПА-КОДЖЕКА предупреди: Очаква ни драматичен недостиг на работници

Земеделски и преработвателни организации искат да се осигури специален пропуск на работниците от Източна и Централна Европа до стопанствата на западните държави

берачка на ягоди, работникСелскостопанският сектор в Европа може да се сблъска с драматичен недостиг на работници вследствие на въведените гранични ограничения заради разпространението на новия коронавирус, което може да доведе до „опустошителни“ въздействия, според асоциацията на фермерите КОПА-КОДЖЕКА.

Пека Песонен, генерален секретар на COPA-COGECA, подчертава в обръщение за  електронното издание Euractiv.com, че ограничаването на движението на сезонни работници може да има дългосрочно въздействия върху сектора и може да продължи по-дълго от година.

Тъй като границите все повече се затварят, хиляди сезонни работници не са в състояние да достигнат стопанствата, които разчитат на техния труд, точно когато започва сезонът за прибиране на реколтата от земеделски култури.

Въпреки че броят на сезонните селскостопански работници в ЕС е неясен, Песонен казва, че „стотици хиляди“ работници могат да бъдат засегнати в резултат на затварянето на границите.

Той добавя, че въпреки че намаляването на работниците може да доведе до „пагубно и дългосрочно“ въздействие върху сектора като цяло, има редица държави, които са особено уязвими. Като такива Песонен определи Италия и Испания, които са лидери в сектора на плодовете и зеленчуците.

Според италианската организация на земеделските производители Coldiretti над 25% от храната, произведена в Италия, разчита на ръцете на над 370 000 редовни сезонни работници, идващи от чужбина всяка година.

Румънците са най-многобройни с общност от над 105 000 сезонни земеделски работници, работещи в италианските ферми.

Euractiv Франция съобщи във вторник (24 март), че френското селско стопанство вече е под напрежение, заявявайки, че френските фермери ще се нуждаят от над 200 000 сезонни работници, за да осигурят събирането на сезонни плодове и зеленчуци.

Основният селскостопански съюз на страната FNSEA публично призова студентите, работещите на непълнен работен ден и самостоятелно заетите лица да помогнат на аграрния сектор на Франция.

Песонен също така определи Обединеното кралство като „особено уязвимо“, като се има предвид, че селскостопанският сектор в страната разчита на около 100 000 работници всяка година.

Съвсем наскоро в писмо, изпратено до еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски в понеделник (23 март), председателят на Комитета на АГРИ Норбет Линс подчерта, че свободното движение на работна ръка е критичен въпрос за селското стопанство, по-специално при плодовете, зеленчуците и лозарството, които зависят от сезонния труд.

Решаващият достъп на тези работници, главно от Централна и Източна Европа, до фермите в Западна Европа, трябва да бъде „улеснен чрез споразумение между страните“, се казва в писмото.

Работниците трябва да имат право да пътуват със специални автобуси, влакове или самолети, за да функционират селскостопанските сектори, се казва в писмото.

Норбет Линс призова Комисията да „координира съответните действия между заинтересованите държави-членки, за да се осигури необходимото предлагане на работна ръка в ключовите селскостопански сектори“, като същевременно се поддържа пълна защита от пандемията на този сезонен труд.

По подобен начин в писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лейен, конфедерацията на хранителната промишленост на ЕС Food Drink Europe заявява, че се сблъсква със „сериозен риск от недостиг на работна ръка“ в сектор.

Предвид тяхната „съществена роля за поддържане на продоволствената сигурност в Европа“, те призовават Комисията да предостави насоки на ЕС на държавите-членки за създаване на хармонизирани протоколи за работниците в хранителния сектор.

Leave a Comment