Италия почти достигна броя на заразените в Китай, САЩ я догонва

Италия почти е достигнала по брой на заразените с коронавирус Китай. За изминалото денонощие в страната бяха отчетени нови 5 210 болни, с което общите случаи достигнаха 74 386 при 81 218 в Китай. Числото на болните в САЩ расте с още по-голяма стъпка. Вчера новите инфектирани са били 13 355, с което общозаболелите станаха 68 211. На този фон оптимизмът на президента Тръмп, че до Великден – 12 април, държавата ще овладее COVID-19 и икономиката ще заработи отново, е като приказка за деца. Четвъртата най-поразена държава – Испания, е регистрирала по-голям брой новозаразени от тези в Италия – 7 457, с които всички случаи стават 49 515. Южна Корея, която от 2-ро място в глобалния списък на държавите с установена зараза вече е на 10-то, вписа вчера 100 новозаразени и общо 9 137 регистрирани.

Не може да не прави силно впечатление огромната разлика в броя на починалите в резултат на вирусната инфекция (можете да следите актуалните числа тук).

заразени с коронавирус 25 март 2020

 

Тя се измерва в пъти. Германия, Австрия и Южна Корея успяват някак си да запазят живота на хората, докато в Италия смъртта наистина жъне. Според проф. Венцислав Мутафчийски причината за минималния брой починали в Германия е, че страната още не е влязала в пика си. Да, обаче Южна Корея със сигурност отдавна е преминала високата вълна и там новите случаи вече са на завърнали се в родината си корейци. В същата ситуация е и Китай – новите случаи са привнесени.

Известно е, че Южна Корея извършваше на ден между 10 000 и 20 000 теста, за да обхване тотално мащаба на инфекцията. Същото правеше и Германия, която по думите на проф. Мутафчийски е обявила от днес, че преустановява бързото тестване. В същото време Румъния е съобщила, че започва да прилага в Букурещ несигурните бързи тестове „от врата на врата“. В тези две информации няма разнобой – Германия вече е събрала нужната информация, а Румъния започва да избистря картината. Според нашия Национален оперативен щаб, както и според премиера, бързите тестове не бива да се прилагат у нас, тъй като резултатите им са несигурни и биха дали неоправдано самочувствие на заразени, за които тестовете отчитат, че за здрави. И същите болни, които са заблудени, че не са инфектирани, спокойно ще започнат да заразяват близките и хората, с които се срещат. Бързите тестове бяха препоръчани за прилагане у нас от новия Медицински съвет и светкавично бяха отхвърлени.

На днешната редовна пресконференция проф. Мутафчийски обяви, че заболелите в страната са 243. Четирима от тях са с критични усложнения, особено тежко е състоянието на един пациент. Щабът ще предложи на здравния министър да удължи до 12 април взетите до момента мерки. Новото е, че ще бъде разрешено на колекторските фирми, които събират дългове по разни сметки, да си вършат работата.

България ще поставя под карантина за 14 дни всеки, пристигнал у нас от чужбина, независимо от началната точка на пътуването му. Според щаба, няма да ни се размине пикът на Covid-19, който все още не е настъпил.

Leave a Comment