Днес, когато Prada и Gucci шият защитни облекла, а Форд изработва респиратори

Ню Йорк ТаймсСамо за месец светът стана различен, мобилизирайки се срещу пандемията. В днешния сутрешен бюлетин на „Ню Йорк таймс“ (NYT) Андрю Рос Соркин припомня най-забележителните метаморфози на света,  предизвикани от коронавируса.

Компаниите за облекло масово се насочиха в производството на маски и защитни костюми. Сред тях са шивачница в Пенсилвания, която изработва униформите за бейзболни отбори, европейските луксозни марки като Prada и Gucci. И така е в цял свят независимо дали става дума за диктатори в модата или неизвестни цехове. Производителите на дрехи преобразуват своите работилници, за да подготвят днешните „брони“ срещу коронавируса.

Производството на вентилатори и респиратори N95 е особено критично и някои компании с дълбоки джобове като Apple, Facebook и Salesforce се заеха да осигурят доставчици. Ford, GM и Tesla търсят части, за да изработят вентилатори, които да изпратят до болниците.

Технологичните компании даряват огромната си изчислителна способност, за да помогнат с данни в търсене на лекарство. Наскоро беше сформиран консорциум, включващ Amazon, Google, IBM и Microsoft, който да включи своите суперкомпютри за извършване на изчисления и моделиране на сценарии за разпространение на болестта.

Дестилерии и пивоварни правят дезинфектанти за ръцете, като Anheuser-Busch InBev, Diageo и Pernod Ricard пренасочват операциите си, за да посрещнат недостига. Излишъкът от алкохол, генериран от бири без алкохол, е полезен за процеса.

Лидерите се учат на съпричастност, докато се опитват да управляват многонационални компании от своите хоум-офиси. „Това е човешка криза и компаниите трябва да се отнасят към служителите си по човешки начин“, каза Наташа Ламб от Аржуна Кепитъл пред NYT . Стремежът към психичното здраве на служителите е важен, разбира се, но за да се успокоят в кризата им помагат също така компенсирането на загубените часове, покриването на заплатите за болни, подпомагане грижите за деца и избягването на уволнения (особено след като правителствената помощ е на път ).

Замърсяването е спаднало драматично в големите градски райони, тъй като хората са останали вкъщи.

Доброволците се активизират, а американците, които живеят в домашни условия, отвръщат с шевни машини, за да правят маски и други, използвайки 3-D принтери, за да изработят щитове за лице за лекари и медицински сестри на предните линии. Студентите по медицина в Ню Йорк доброволно се дипломираха рано, за да могат по-скоро да започнат стаж в градските болници. И когато британското правителство поиска 250 000 доброволци, които да помогнат за доставката на храна, лекарства и друга подкрепа за уязвимите хора в самокарантина, повече от 500 000 души се регистрираха.

Научихме се да пресъздаваме някои житейски преживявания онлайн. Кевин Руз от NYT отбелязва, че интернет е направил възможни виртуалните йога часове.

Културните институции отвориха вратите си, цифрово казано . В Метрополитън опера в Ню Йорк и Кралската опера в Лондон са пуснати безплатни виртуални представляния през нощта, а Музеят на изкуствата Метрополитън е започнал своята кампания #MetAnywhere, с което отваря на разположение повече от своите колекции.

Има моменти на радост, които изникват на фона на кризата, включително музикални изпълнения на балкони и нощни аплодисменти за медицинските работници, които поставят живота си на първата линия, за да се грижат за болните ( премиерът Борис Джонсън и членовете на кралското семейство участваха в Британска версия предишната вечер).

„Всички сме заедно в това като глобална общност. За мен най-добрият начин, по който да заглуша безпокойството, е да се съсредоточа върху това, което мога да правя всеки ден. Всеки от нас, където и да сме, има възможност да направи същото – да предприеме действие, водено от надежда, малка стъпка, която прави нещата малко по-добри. “ – Сатя Надела от Microsoft

„Това е временно състояние. Работих 10 години в болничната система. Бях обучен за подобни ситуации. Изучавал съм и грипната пандемия от 1918 г. Предпазните мерки, които предприемаме, са правилните. Историята ни доказва това. Това е оцеляемо. Ще оцелеем“, казва Дейвид Кеслер , автор и експерт в областта на стресовите ситуации.

Leave a Comment