БНТ и други медии: А свободата на словото, г-н Миков?

дистанционно за телевизорБългарската национална телевизия (БНТ) и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) написаха съвместна декларация в отговор на вчерашното обръщение (26 юни, 20.00 ч.) на председателя на Народното събрание Михаил Миков. В документа се казва:

„За първи път от дълги години медиите станаха обект на две нарочни декларации – на председателя на Народното събрание и на Политическа партия „Атака“. Двата документа в различна степен съдържат твърдения за манипулативно отразяване на гражданските протести от страна на основни национални медии като БНТ, БТВ, Нова телевизия и Канал 3„.

БНТ и АБРО „категорично възразяват срещу тези внушения“ и „стриктно спазват етичните и професионалните стандарти за обективно отразяване“, представяйки всички гледни точки, се казва в декларацията. Според цитираните електронни медии „обществото има право да получава достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация“.

Двете организации заявяват, че не приемат политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната ни независимост.

„Спазваме и няма да отстъпим от европейските стандарти за работа  на медиите, защото в едно демократично общество обективността и истината са наше задължение и висша отговорност към зрителите“, пише в края на декларацията.

По-рано се появи и Декларация на асоциацията на българските продуценти, която се обяви среку агресивното поведение на Волен Сидеров спрямо редица български журналисти и медийни лица. В нея бе поискано преразглеждане на решението за назначаването на депутата на „Атака“ за председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика.

Leave a Comment