Д. Танева: Сектор Плодове и зеленчуци ще има проблем с продажбите. Ще го подпомогнем!

Министърът прие предложението на бранша да бъде удължен срокът за подаване на заявление след настъпило неблагоприятно събитие от 7 на 10 дни

jjjj.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

България поиска решение от Европейската комисия да отворим извънредна хоризонтална мярка COVID – 19. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се проведе днес чрез видеоконферентен разговор.

„Предлагаме да пренасочим недоговорени бюджети от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г, за да подкрепим най-уязвимите производители. Сектор „Плодове и зеленчуци“ е такъв и сме наясно, че ще изпитвате затруднение при реализирането на продукцията си, тъй като ресторантите и хотелите са затворени. Във всички държави пострадали от пандемията тези проблеми съществуват“, коментира министърът.

По време на съвета министър Танева заяви, че съвместно със социалното министерство, се търси механизъм, чрез който безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други такива в сектор „Земеделие“.

,,До няколко дни на сайта на МЗХГ ще бъде качена информация за производители, които извършват онлайн доставка. По този начин искаме да улесним и потребителите при намирането на възможност да си поръчат българско производство, което да им бъде доставено до дома. Ситуацията в света е такава, че трябва да мислим в посока доставянето на храна до адрес“, обясни Десислава Танева.

Заместник-министър Чавдар Маринов информира, че към момента над 5000 са активираните профили в Регистъра на биологичното земеделие. ,,Остават  220 профили, чакащи корекция и около 500, които все още не са потвърдени. Те ще бъдат приканени да потвърдят и активират профилите си в регистъра чрез контролиращите ги лица”, обясни Маринов. По думите му, всички данни за площите в система на контрол са въведени.

Експерти от МЗХГ запознаха производителите с приетите промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, свързани с данъчно-осигурителните изисквания за този период.

Представителите на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ получиха информация и за хода на Кампанията по директни плащания 2020, както и че на този етап МЗХГ не предвижда удължаване на срока по подаване на заявления. Производителите получиха уверениe, че индикативния график на ДФЗ за плащания по кампания 2019 ще бъде спазен и се прави всичко необходимо, където е възможно да бъдат извършени и по-рано.

По време на консултативния съвет се прие предложение от бранша да бъде удължен срокът за подаване на заявление след настъпило неблагоприятно събитие. По този начин стопаните вече ще имат не 7, а 10 рабтни дни да подадат писмено заявление за извършване на наблюдение на площите, заети със земеделски култури.

Leave a Comment