С 60 млн. лв. ще бъдат подпомогнати допълнително секторите Животновъдство и Плодове и зеленчуци

Очаква се първата помощ да е за покриване на разходи за защитни средства и дезинфектанти 

Около 60 млн. лв. ще е помощта, която ще се насочи към секторите Животновъдство и Плодове и зеленчуци. Сумата представлява неизразходени средства от европейските фондове, управлявани от Министерството на земеделието, които ЕК разреши да се използват като помощ в условията на пандемия от коронавирус. Ако разпределянето на сумата към двата сектора е в съотношение 65:35, каквото е при бюджета на обвързаното подпомагане, сектор Плодове и зеленчуци ще бъде подкрепен с малко над 20 милиона лева, разказа за видео заседанието на 27 март организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев, който участваше онлайн в Консултативния съвет по овощарство и градинарство миналата седмица.

Посочените средства ще бъдат изразходвани за покриване на разходи за противоепидемиологични и дезинфекционни действия; за покриване на щети от загуба на пазари и намалени продажни цени за реализирана стока; за дългосрочно съхранение и логистика на произведена, но непласирана стока. Това е съобщила министър Десислава Танева.

Очаква се подкрепата да се изплаща на части, като най-напред ще тръгне помощта за осигуряване на противоепидемиологични и дезинфекционни средства.

черешиОт министерството смятат, че тази година първите щети от коронавируса ще бъдат понесени от производителите на ягоди, череши, вишни и други. Основната причина е в намалените възможности за пазарна реализация. През май-юни няма да имаме туристи по Черноморието, а и въобще в страната, а те са сред важните потребители на първите плодове, коментира Георги Василев. Той посочи, че произвеждаме 5-6 пъти повече череши от необходимите да задоволят вътрешния пазар. Едва 3 до 5% от плодовете отговарят на взискателния западен пазар и за тях няма да има проблем да се реализират в Европа. Голямата част от останалите количества вероятно ще отидат за преработка, но е възможно също така да има и неприбрана реколта.

МЗХГ е провело разговори с представители на търговските вериги за изкупуване с приоритет на българската продукция. Предстои подобен разговор и с преработвателите. Към момента обаче магазинните вериги не са поели ангажименти по този въпрос, преразказа Георги Василев.

Земеделският министър Десислава Танева е запознала представителите на 6-те от участвали във видео разговора организации от сектор Плодове и зеленчуци (от общо 11) за решенията в подкрепа на бизнеса на държавно ниво. Оказва се, че помощта към най-пострадалите фирми в страната в размер на 60% от заплатата към служители, които могат да бъдат съкратени, не се отнася за бизнеса в земеделския отрасъл.

Инвестиционните проекти по ПРСР няма да се удължават автоматично, а всеки случай ще се разглежда поотделно.

Фирмите от селското стопанство ще имат възможност да бъдат кредитирани с нисколихвени кредити от банките, ако разбира се имат добро кредитно досие, при гаранция от страна на държавата.

Работниците в неплатен отпуск ще могат да се възползват безлихвените кредити до 1 500 лв., отпускани от търговските банки с гаранцията на Българската банка за развитие.

Министърът е уверил участниците в срещата, че плащанията ще продължат да се изпълняват по индикативния график.

По отношение на въпроса за обратно начисляване на ДДС, което секторът поиска миналата година, министър Танева е отговорила, че тази година няма да има възможност да се приложи.

На въпроса защо специализираните разсадопроизводители не се подпомагат, земеделският министър е казал, че засега няма начин това да се осъществи, но министерството ще мисли за недиректно подпомагане.

Leave a Comment