Максималният дълг на държавата през 2020 г. може да е 10 млрд. лв.

министерство на финансите
Очаква се 2,4 млрд. лв. неизпълнение на приходите

Максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет тази година, се увеличава от 2,2 млрд. лв. на 10 млрд., реши правителството на извънредно заседание, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Кабинетът залага и дефицит в размер на 3,5 млрд. лева за тази година.

Увеличението на тавана на новия дълг е във връзка с очакваното неизпълнение на приходите, разходите около борбата с разпространението на коронавируса Covid-19, включително схемата за подпомагане на застрашената заетост 60/40, увеличаването на капитала на Българската банка за развитие (ББР) и гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий.

„Необходимостта от изготвяне на законопроекта произтича от очертаващата се невъзможност да бъдат постигнати заложените фискални цели с разчетите към Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Причините за това са, от една страна, необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в изпълнение на Закона за мерките и действията по време на действието на извънредното положение и, от друга страна, прогнозираното към момента влошаване на параметри на приходите по бюджета“, посочва се в съобщението.

Правителството е разработило базов и алтернативен сценарий на развитие на макроикономическите индикатори, които очертават сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри. „Причините за прогнозираното неизпълнение на приходите са комплексни – външни и вътрешни фактори – като те ще допринесат за намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др.“, пояснява се в съобщението.

Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци – ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Нищо не е посочено обаче за алтернативните сценарии.

Във връзка с изпълнението на схемата 60/40 за компенсиране на работодателите се увеличава трансферът по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Заедно с възможността за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева, общата сума, предлагана при корекция на бюджета е 4,2 млрд лв.

Leave a Comment