Как земеделците могат да возят работници в МПС-та до полето в извънредно положение?

розоберачка в Старо ЖелезареВъпросът дали земеделец работодател може да извози работници до полето с микробуси или други МПС при 100% заети места за сядане вълнува доста фермери. В условията на извънредно положение заради коронавируса, темата не е коментирана досега. Собственици на градини с маслодайни рози, на черешови насаждения, на полета, върху които тепърва ще се разсаждат зеленчуци, не са наясно дали трябва да се спазват отстояния от човек до човек вътре в превозното средство. И се притесняват, че ако има подобни ограничения, транспортните разходи ще се окажат твърде, твърде големи, заедно със загубата на време докато наетата работна ръка се докара на полето.

От Агро Пловдив потърсихме отговор на въпроса като се свързахме първо с пресцентъра на МВР, а после и с Регионална здравна инспекция, която е представител на здравното министерство в областния център.

От МВР отговориха, че микробуси (автобуси) със земеделски работници могат да се пропускат при спазване на въведените изисквания. Шофьорът трябва да е попълнил декларация (по образец) със своите лични данни, адрес и месторабота. Документът трябва да бъде представен на служителя от контролно-пропусквателния пункт.

Работниците трябва да покажат служебна бележка от работодателя, че са наети за извършване на определена дейност.

„Това е всичко, което нашите хора изискват. Ако микробусът е пълен, но са налице изискваните от нас документи, ние ще пропуснем превозното средство“, посочиха от МВР. Оттам допълниха, че пътниците трябва да са с предпазни маски и да е осигурен дезинфектант.

От Регионалната здравна инспекция обясниха, че превозът на служители/работници е под контрола на МВР според заповедта на здравния министър. „Каквото ви отговорят от МВР – това е“, казаха по телефона за въпроси във връзка с извънредното положение представител на Министерството на здравеопазването.

Leave a Comment