Конкуренция? Български животновъд плаща за труд 3 лв./час, шведски 10 евро/час

овцевъд работникЕвропейската комисия призова вчера държавите членки да създадат бързи процедури за придвижване на сезонни работници между държавите и по-точно от бившите соцстрани към западните. Осигуряването на бърз коридор за движението на работна ръка е в резултат на искания на европейските лидери, които се отзоваха на притесненията на фермерите, че земеделската продукция ще остане неприбрана заради граничните блокади предизвикани от коронавируса.

Преглед в обявите за работа в Заплата.БГ показва, че българските работодатели фермери въобще не могат да бъдат конкурентни на условията, които предлагат техни колеги от по-богатите държави. Единствено страхът от пандемията може да принуди българите, свикнали да се трудят под чуждо небе, да останат у дома. Голяма въпросителна е дали ако не си стегнат куфарите, те ще потърсят работа в родно земеделско стопанство.

Работодател от Австрия, който търси работници в оранжерия за производство на домати, предлага безплатно придвижване от България до фермата, а също така безплатни квартира с ток, вода и газ, храна (три пъти на ден), кафета и сокове, дори цигари, българска телевизия и интернет. Нетната заплата е 600 евро, но в обявява се обещава, че когато сезонът в Австрия приключи и работниците се върнат в България, ще им изплаща по банков път по 700 лева месечно, за да може работодателят да си гарантира връщането им в стопанството през следващия работен сезон. Впрочем посредникът за това предложение –“Агенция Европа 2006″, е наказана заради нарушения и е с отнето в края на 2018 г. разрешение да изпраща работници в чужбина.

Български животновъд от пловдивско село търси доячи на млечни крави (има доилна зала), които трябва да се занимават и с изхранването на животните и почистването на оборите с багер. Осигурява къща за живеене и начална заплата от 600-700 лв. (около 3 лева/час, изчислено при един почивен ден седмично).

Негов колега от Швеция търси работник в животновъдна ферма с работно време от 40 часа до максимум 60 часа на седмица с един почивен ден. Той ще храни животните, ще им почиства с вода под налягане, ще ги товари и разтоварва, когато трябва, ще извършва и други дейности. Заплащането на час е 10 евро бруто (месечно – минимум 2000 евро бруто), осигурени са квартира и самолетни билети дотам и обратно. Фермерът изисква от работника да говори английски, да има опит, да е в добро психично здраве, да може да управлява трактор.

Бърз поглед и към останалите обяви за наемане на селскостопански работници показва, че заплащането, което чуждите фермери предлагат (при различни условия), е между 4 и 6 пъти по-високо от това на българските работодатели.

 

Leave a Comment