Д. Танева: Ако е необходимо, ще променим законите, така че търговските вериги да предпочетат произведеното в БГ

Десислава ТаневаАко е необходимо, ще се наложи извънредно законодателство, за да може търговските вериги да предлагат на първо място произведени в България селскостопански продукти. Това информира тази сутрин пред Нова тв земеделският министър Десислава Танева. Тя посочи, че до момента е провела няколко пъти разговори с представители на хипермаркети, в които е настоявала търговците да се обърнат към родните производители. Десислава Танева даде пример с Франция и Германия, където и без има необходимост от законови промени, търговските вериги са предпочели в условията на пандемия да работят най-напред с местни производителите.

България може да осигури агнешко месо на всяка трапеза у нас не само за Великден, но и Гергьовден, и за 24 май също, увери земеделският министър. Тя информира за новото подпомагане, обявено от аграрното министерство тези дни, с което се изплащат по 7 лева за агне или яре на кланици, стига те да са изкупили животните за 5 лв./кг ж. т. (6 лв. с ДДС) и да са ги предложили на българския пазар.

Министърът обясни, че тази мярка се тества за първи път с агнешкото месо, но вероятно ще се пробва и за българските оранжерийни зеленчуци – краставици, домати, пипер.

Десислава Танева съобщи още, че от днес министерството ще следи оперативно цените на основни продукти като брашното например, които не би следвало да поскъпват в търговската мрежа, тъй като разполагаме с големи количества от тях. И ако в рамките на деня се установи спекулативно увеличение на цените, министерството ще сигнализира другите институции, ангажирани с наблюденията върху пазара.

В началото на разговора Десислава Танева отговори, че не си е направила тест за коронавирус, тъй като не е почувствала неразположение или признак. Относно заразения с коронавирус депутат от ДПС Хасан Адемов, Танева коментира: „Пожелавам му бързо оздравяване. С него имаме много добри колегиални отношения. Вярвам, че всичко ще бъде наред. Снощи му пуснах съобщение и му казах, че му желая бързо оздравяване“.

Земеделският министър информира още, че според Европейския орган по безопасност на храните коронавирусът не се пренася с храни, но все пак посъветва потребителите да измиват добре плодовете и зеленчуците преди да ги консумират.

Leave a Comment