Председателят на КОПА очаква недостиг на плодове и зеленчуци и по-високи цени

Срещата с Йоахим Руквид

Среща на зам.-министър Вергиния Кръстева с Йоахим Руквид         Снимка от архива

Според президента на Германската асоциация на земеделските производители и председател на КОПА Йоахим Руквид, доставката на храна в супермаркетите ще се промени значително през следващите седмици и месеци. В интервю за „Neue Osnabrücker Zeitung“, Руквид заявява: „Трябва да очакваме, че ще има недостиг на плодове и зеленчуци като цяло.“

Една от главните причини за тази прогноза е липсата на сезонни работници от Източна Европа след кризата с Covid-19. Засаждането, поддържането и прибирането на реколтата няма да може да продължи както обикновено през тази година. В момента фермерите са изправени пред решението дали да се откажат от разсаждането на зеленчуци.

Руквид също така предположи, че ще има увеличение на цените. Търсенето няма да бъде покрито от вноса, тъй като в районите за отглеждане на плодове и зеленчуци в Южна Европа също има недостиг на работници.

В интервюто лидерът на германските земеделци съобщава още, че фермерите в страната обмислят да предприемат правни действия за спиране наредбата, която ограничава Употребата на торове в Германия. индивидуалните мерки като общото намаляване на торенето в някои региони с 20% са „технически глупости“.

Миналият петък Федералният съвет реши да затегне регламента за торовете. Мерките са предназначени за защита на подземните води от постъпване на нитрати. Руквид не смята, че единствено земеделците са виновни за замърсяването на модите. „Трябва да се вземат предвид и други фактори, например колко здрави са канализационните тръби? Това трябва да се провери“, предлага Йоахим Руквид.

Председателят на земеделската асоциация предупреди: „Ако политиката продължи по този път, семейното земеделие в Германия постепенно ще изчезне“.

Leave a Comment