Растителна защита срещу пролетни болести при овощни, зеленчуци и лозя. Продуктите, които действат!

Павлина ВеликоваПавлина Великова, Кроп мениджър на БАСФ Житни култури, царевица и трайни насаждения, пред Агро Пловдив

Със затопляне на времето и пролетните валежи болестите по овощните култури получават възможност да се проявят. Експертите по растителна защита са категорични, че прилагането на фунгициди трябва да е превантивно. Какви са препоръките ви за костилковите видове – череши, праскови, кайсии, сливи?

– При костилковите овощни видове

едни от най-опасните болести са Ранно и Късно кафяво гниене. При допускане на зараза продукцията може да бъде компрометирана на 100%.  Масовата зараза с Ранно кафяво гниене се осъществява по време на цъфтеж, когато цъфтежът съвпадне с дъждовно и хладно време. Със Сигнум успешно контролираме Бяла ръжда, Ранно и Късно кафяво гниене в критичните фази. Късият карантинен период на Сигнум от 7 дни, позволява неговото приложение и при избистряне на плодовете, когато вече се борим с Късно кафяво гниене.

Сигнум осигурява отличен контрол на всички важни болести и повишава устойточивостта срещу стресови фактори, регистриран е в над 30 култури – включително ягодоплодни и зеленчуци.

Макар че все още няма зеленчуци на полето, имате ли нов продукт срещу някои основни болести при тях

Тази година БАСФ има ново предложение

за зеленчукопроизводителите – Дагонис.

Дагонис е комбинация от 2 активни вещества: ксемиум и дифеноконазол. Дагонис осигурява дълготрайна защита, има широк спектър на действие и къс карантинен срок. Дозата на приложение срещу брашнеста мана е 60 мл/дка, срещу алтернария – 100 мл/дка.

Време ли е лозарите да се погрижат за опазване на реколтата още отсега?

– Все още не е започнала активна вегетация

в лозовите масиви.

В ранните фази от развитие се извежда борба с Екскориоза. Делан Про в доза 300мл/дка, приложен във фенофаза „пеперуда“, осигурява защита срещу Екскориоза.

Следващите важни третирания са срещу Оидиум и Обикновена мана.

Срещу Оидиум може да се изпозлват фунгицидите Серкадис, Вивандо и Колис.

При обикновената мана превенцията е изключително важна. Ресата и нарастващите зърна са най-уязвимата част. В критичните фази може да се използват – Делан Про, Орвего, Акробат Плюс, Сориал и Кабрио Топ.

Орвего се използва срещу обикновена мана и в комбинация с Вивандо или Колис, в зависимост от фенофазата, в която се третира. Орвего с Вивандо препоръчваме преди цъфтеж. С Колис се третира при затваряне на чепките, за да защитим продукцията от оидиум и сиво гниене. Колис също се прилага от лозарите, когато има опасност от сиво гниене, във цъфтеж с цел превенция.

Производителите трябва да внимават и с поява на Черно гниене. Най-чувствителни към Черното гниене са 10-20-сантиметровите леторасти и младите листа, а също и чепките в периода от цъфтеж до големина на зърната около 1см. Делан Про е един от малкото продукти със регистрация срещу Черно гниене.

Leave a Comment