Върбан Върбанов, БАСФ: Кафявата ръжда при житните, която видяхме есента, още е на полето

Експертите по растителна защита са в постоянна комуникация със земеделците въпреки извънредното положение
Върбан Върбанов Архивна снимка на Агро Пловдив

Върбан Върбанов
Архивна снимка на Агро Пловдив

Регионалният търговски мениджър на БАСФ за Южна България Върбан Върбанов  е в непрекъсната комуникация със земеделците дори и в извънредното положение, въведено от 13 март. „Разговорите провеждаме по телефона. Още преди обявяване на строгите мерки, взехме решение да ограничим преките контакти. Спазваме всички правила отговорно“, разказва г-н Върбанов и обобщи, че представителите на БАСФ не са прекъснали връзките си със фермерите.

По повод опасенията, че продуктите за растителна защита могат да се забавят, заради граничните блокади, регионалният мениджър разказа, че още преди извънредното положение, са доставили в България по-голямата част планираните количества и са избегнали логистичните проблеми.

„За разлика от предишни години, когато се препоръчвахa и доставяха продукти за растителна защита непосредствено преди всяко третиране, в тази кампания земеделците предпочетоха да се подсигурят“, сподели експертът по растителна защита.

Върбанов потвърди, че есенната кафява ръжда все още е на полето и може да се открие по долните листа на пшеницата. Вегетацията на пшеницата е стартирала по-рано и посевите се развиват в бързи темпове. В същото време

ръждата се развива по-бавно, което прикрива видимата симптоматика

и младият прираст от новата вегетация е чист и здрав. При оптимални условия разпространението на кафявата ръжда ще стане много бързо, затова специалистите по растителна защита препоръчват третиранията с фунгицид да се направят превантивно преди да се забележат първите спори на ръждата и по новите листа.

Иноваторите, които от есента, заедно с обеззаразителя са приложили Систива могат да са по-спокойни!

„Ако са използвали СИСТИВА, производителите имат възможност да обърнат внимание на приоритетни други дейности и да не се тревожат за посевите. Със СИСТИВА първото вегетационно третиране в житни може да бъде отложено за малко във времето.

Това  дава предимство да се изчакат подходящи климатични условия- липса на валежи и вятър, и със спокойствие да извършим сеитбата на пролетни култури.

Моментът за първо фунгицидно третиране върху посеви със СИСТИВА може да бъде избран в по-широк прозорец от време, защото СИСТИВА е предпазила растенията още през есента и продължава да ги пази.

За привържениците на традиционната растителна защита, с две фунгицидни третирания без Систива при сеитба, СЕГА е необходимо да бъде внесен първия фунгицид. Възможно най-скоро! ПРЕВАНТИВНО!

Какъв да бъде подхода в растителната защита до края на вегетацията на културата, зависи от състоянието на посевите, климатичните условията и различията за всеки район“, каза Върбан Върбанов.

Рапицата е другата култура, която се развива отлично

към момента, информира Върбанов. „Наблюдаваме и посевите със семената на БАСФ – InVigor®. Преди валежите някои производители третираха с Карикс (растежен регулатор и фунгицид). В резултат от действието на Карикс рапицата формира мощни и хомогенно разпределени разклонения по цялата дължина на стъблото. Няма засенчване на долните етажи, което дава възможност да се заложат повече шушулки. Растенията фотосинтезират оптимално и развиват пълния си добивен потенциал.  Дори и в последните студени дни посевите третирани с Карикс са в по-добро състояние. Това се дължи на насищането рапицата със въглехидрати, което допълнително я предпазва от повратни пролетни студове.“

Можете да следите актуални промоции и продукти, както и да намерите контакт с БАСФ представител на www.agro.basf.bg

Leave a Comment