СЗП: Промените в наредбата за опазване на пчелите са силно рестриктивни!

Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив пита защо да се прави електронна платформа за оповестяване при тоталната забрана за третиране през деня

пчела, рапицаСъюзът на зърнопроизводителите от Пловдив (СЗП) предложи корекции в публикувания за обществено обсъждане Проект за промени в Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства (…), които изпрати към земеделското министерство и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Коментари по проектонаредбата могат да се изпращат до 9 април 2020 г.

Според СЗП предложените текстове в проекта на Наредба в голямата си част са силно рестриктивни, трудно приложими за земеделските стопани и със спорен ефект върху третираните площ. „Часовите зони са неясно формулирани и ние считаме, че изменението няма да допринесе за ефективно подобряване на контрола и регулацията на процеса по опазването на пчелите и пчелните семейства“, посочват от пловдивската организация.

И предлагат:

Пестициди да се прилагат според скалата на ВВСН

През февруари месец 2020 г., на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се актуализира информацията за разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита (ПРЗ), в които се обозначиха продуктите, идентифицирани като опасни за пчелите със стандартната фраза „SPe8 Опасен за пчелите“, инсектицидите със системно действие и продуктите за растителна защита с нисък риск. Ведно, с това към всеки продукт е налична и информация, получена при неговата регистрация за възможността му за прилагане, в различните етапи от фенологичното развитие на растенията, по международната скала на ВВСН (Biologische Bundesanstalt, Bundessortenamt und CHemische Industrie). Допълнително, в скоби, всеки разрешен за употреба ВВСН период е пояснен с обяснителен текст, съответстващ на период от фенофаза на културата, за която е регистриран.

В Допълнителните разпоредби на Наредбата, в § 1. т. 6 е дадено следното определение:

„Фенофаза“ е фаза от физиологичното развитие на растенията. Предлагаме следния текст: „6. „Фенофаза“ е фаза от физиологичното развитие на растенията по международната скала на ВВСН (Biologische Bundesanstalt, Bundessortenamt und CHemische Industrie)“.

Защото:

 

Всички култури, дори и тези, които са атрактивни за пчелите, си имат фенофази в своето развитие (до цъфтеж), през които не се посещават от пчели, описани в ВВСН периоди, разрешени за употреба, например: – при рапицата се извършват минимум едно до две инсектицидни пръскания през есента и поне две през пролетта до настъпване на фенофаза „цветни пъпки още затворени – ВВСН 59“. И в двата периода културата не се посещава от пчели.

Да пръскаш пшеницата през нощта? Защо

 

Съществуват редица регистрирани инсектициди за борба с неприятелите до тази фенофаза, които са обозначени със стандартната фраза „SPe8 Опасен за пчелите“, но текста в чл.4, ал.1 в предоставения проект на Наредба, ни задължава за единствено нощна употреба.

– при пшеницата през есента се извежда борбата с житните мухи и житния бегач, а на пролет се добавя и борбата с цикади, листни въшки, житна пиявица, възрастно на видовете дървеници, до настъпване на фенофаза „пълно изкласяване – ВВСН 59“.

И в двата периода културата не се посещава от пчели. Дори тя е неатрактивна за тях. Отново съществуват редица регистрирани инсектициди за борба с неприятелите до тази фенофаза, които са обозначени със стандартната фраза „SPe8 Опасен за пчелите“, но текста в чл.4, ал.1 в предоставения проект на Наредба, ни задължава за единствено нощна употреба.

Растителна защита в тъмните часова само при цъфтеж

В проект на Наредба за опазване на пчелите и пчелните семейства, всички растителнозащитни дейности са изместени в тъмната част на денонощието чл.4, ал.1, когато те не се намират в третираните площи. Естествената природа на пчелите е да се прибират в кошера след залез слънце и да са там до 9-10 ч. на следващия ден. Чак тогава при подходящи атмосферни условия /например топло и тихо/ време да излязат от кошера на „паша”. С оглед на описаното по-горе СЗП, предлага следните редакции в чл.4, ал.1: „1. продуктите за растителна защита, идентифицирани като „Опасни за пчелите“, се прилагат само през тъмната част на денонощието с наземна техника от залез слънце до 3 часа след изгрев слънце, когато се прилагат след фенофаза ВВСН 59 – начало на цъфтеж на културата, при спазване на реда за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности. Чл. 4, ал.1.2: Всички инсектициди със системно действие, които не са идентифицирани, като „Опасни за пчелите“ и се употребяват след фенофаза ВВСН 59 – начало на цъфтеж на културата, се прилагат с наземна или авиационна техника от залез слънце до 2 до 3 часа след изгрев слънце, при спазване на реда за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности.“

Среднощните третирания – опасни и неефективни

Налагането на тежките ограничения за употреба на продукти за растителна защита в чл. 4, ал. 3 от проекта на Наредба, само през тъмната част на денонощието, от една страна са неприложими и биха могли да застрашат, живота и сигурността на хората, осъществяващи растително защитните мероприятия, а също така са налице и следните съществени рискове:

• риск от инциденти за операторите при приготвяне на работния разтвор и работа с машините при недобра видимост – застрашаване на техния живот и безопасност;

• намалена ефикасност на ПРЗ нощно време, поради рязкото падане на температурите през пролетта;

• образуване на конденз и роса върху листната петура на растенията през нощта води до разреждане на работния разтвор, незалепване и намаляване на покритието върху третираните култури. Приложените ПРЗ се стичат и попадат в почвата, и не остават върху растенията. В този случай ще се увеличи количеството на използваните ПРЗ при многократно третиране – риск за опазването на околната среда, липса на ефикасност за опазване на културите, в резултат на това ще се доведе до натрупване на активни вещества в продукцията и неоправдани финансови разходи за земеделските стопани. От това следва:

 неспазване на Директива 2009/128/ЕО от 21 октомври 2009 година за създаване на рамка за действие на Общността за постигане на устойчива употреба на пестициди;

 непокриване на насоките приети от ЕК в Пътната карта и стратегия „От фермата до трапезата“ – намаляване зависимостта от употреба на пестициди;

 непокриване на изискванията за здраве и безопасност на работното място.

Нискорисковите за пчелите продукти да се прилагат без часови ограничения

Възниква колизия със съществуваща вече Наредба № 11 от 3 юли 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства (ДВ, бр. 67 от 2007г., изм. с ДВ, бр.62 от 2017 г.), която забранява движението на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, през тъмната част от денонощието. В голямата си част пръскачките използвани от земеделските стопани са самоходни извънгабаритни машини. Поради тези съображения и в противоречие със самата регистрацията на продуктите за растителна защита, която не ограничава тяхната употреба, предлагаме в чл. 4, ал.1, т. 3 да отпадне! „3. продукти за растителна защита, различни от изброените в т. 1 и т. 2, се прилагат от залез слънце до 10:00 часа на следващия ден, с авиационна или наземна техника, при спазване на реда за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности.“ Предлагаме в чл. 4, ал.2, следния текст: „(2) Продукти за растителна защита с нисък риск различни от изброените в алинея 1 и на база микроорганизми се прилагат с наземна или авиационна техника без часово ограничение, при спазване на реда за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности и ограниченията за употреба при регистрацията им, по скалата на ВВСН.“

Идеята за електронна платформа в БАБХ е обезсмислена

Приветстваме предложения в Наредбата нов чл. 9а и считаме, че създаването и поддържането от страна на БАБХ на електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД) ще подобри комуникацията за навременно оповестяване между пчелари и извършващите растителнозащитни дейности. Но, в проекта на Наредба за опазване на пчелите и пчелните семейства, всички растителнозащитни дейности са изместени в тъмната част на денонощието, когато пчелите не се намират в третираните площи, а в своите кошери. Резонно възниква въпроса, каква ще е функцията на ЕПОРД за 70 000 лв., като стопаните на кошери няма да я ползват, за да затварят кошерите, тъй като и без да затварят пчелите, те ще са си в кошера в предложения времеви интервал за пръскане в проекта на Наредба? Необходим е стремеж за опазване на културите от болести и вредители, както и за опазване на пчелите и пчелните семейства и всички участници в този процес трябва да полагат максимални усилия за това, а свързващото звено между тях да е ЕПОРД.

Leave a Comment