Германия реши: Ще пропусне 80 хил. сезонни работници през април и май

Те ще пристигнат в страната по въздух

фермер от ГерманияГерманското правителство разреши вчера да отвори границите си за общо 80 хиляди чуждестранни работници в селското стопанство. Половината от тях трябва да влязат през април, другите 40 хиляди – през месец май, съобщи на страницата си Еуроактив. Очаква се работниците да пристигнат от Полша, Румъния и България. Решението на правителството е заради оплакванията на земеделците, че без сезонни работници няма да могат да отгледат и приберат реколтата, което ще довете до поскъпване на плодовете и зеленчуците.

Към днешна дата броят на заболелите от Covid-19 в Германия са 84 794, а случаите с летален изход 1107.

В началото на тази седмица Европейската комисия призова държавите от ЕС да разрешат на стотиците хиляди сезонни работници в селското стопанство да преминат границите по най-бърз и облекчен режим. ЕК публикува списък на „критичните работници“, след които са и свързаните със селскостопански труд.

Работниците трябва да пътуват по въздух, а не с автобус, за да се предпазят от заплахата от коронавирус, заявяват от германското земеделско министерство.

Други условия, поставени от германското правителство, са сезонните работници да бъдат подложени на медицински преглед, да работят на разстояние един от друг, да е осигурена дистанция при местата за настаняване.

Германия ще положи усилие и да привлече допълнителни 10 000 души сред местните жители за работа във ферми, включително безработни, студенти, търсещи убежище и хора, временно уволнени от други работни места.

Leave a Comment