Агро практики през април

През април започва активната работа във фермата и двора. Времето ще е достатъчно топло, температурата на земята постепенно ще се увеличи над 10 градуса и към края на месеца ще могат да се засеят или засадят зеленчуците, а също и техническите култури. Прогнозите за април 2020 г. са, че температурите ще са около и над нормата във втората половина на месеца.

В зеленчуковата градина

В края на следващата седмица, след като очакваните по-високи температури поизсушат  горните пластове на почвата, може да я подготвите за зеленчуците на открито, които ще отгледате.

Като начало почвата трябва да се обърне, да се разбият буците и да се изравни теренът. Обработката трябва да е плитка – до 10-12 см с мотокултиватор или на ръка, ако става въпрос за дворно място. Трябва да се подготвят и лехите.

След като премине опасността от пролетни слани могат да се засадят на открито пикираните разсади на домати, краставици и тиквички. Добре е да се измери температурата, която на 10 см дълбочина трябва да е към 12 градуса.

Прочети още: Полиетиленови тунелчета се изграждат през април, за да форсират растежа на разсадите

Домати

доматАко купувате разсад на домати, избирайте го да е с къси междувъзлия, дебело тъмнозелено стъбло и да е изравнен като големина.

За доматите е добре да се направят бразди с разстояние между тях 75-80 см, а вътре в реда между растенията да е 30-35 см. Всяко растение от ранните домати се поставя в ямка и се покрива с почва до или малко над котиледоните.  Мястото, на което засаждате растението, трябва да е на първата една трета от дъното на браздата до билото ѝ. Ако на дъното на ямката поставите оборски тор – още по-добре.

Веднага след като засадите, полейте разсада с малко вода, дори и почвата да е влажна. Това е необходимо, за да стане по-добро прилепване на пръстта към корените на растението.

Важно е да се използва качествен разсад с добра адаптация към температурните априлски амплитуди. За всеки случай трябва да разполагате и с резервен растения, така че да подмените тези, които не са се прихванали.

Първата поливка на доматите се прави седмица след засаждането им. А след това – през 10 дни до две седмици, според това дали времето е дъждовно или сухо. След като започне беритбата, се полива през  5-7 дни. Първото окопаване се прави пък седмица до 10 дни след засаждането и тогава се оформят браздите за поливане. След това се повтаря след две седмици или след всеки дъжд.

През 5-7 дни се култучи. А след като се появи шесто съцветие, се прекършват върховете.

Пипер

пиперПиперът е по-топлолюбива култура, затова разсаждането на ранните сортове се извършва след средата и към края на април. Пиперът не понася дълбоко засаждане. Растенията се поставят на дълбочина не повече от 3-4 см по-дълбоко отколкото са били в парника. Междуредовото разстояние е 60 сантиметра, а разстоянието между растенията – 15. Ако корените на някои разсади са дълги, не се колебайте да ги отрежете.

Грижите през вегетацията са няколко окопавания за премахване на плевелите и за аериране на почвата. Първото трябва да се направи 10-12 дни след засаждането. Към поливките трябва да се подхожда внимателно. Добре е да се знае, че е най-добре да се полива в сутрешните часове, и най-зле – в обедните. Това, че растенията клюмват по обед, не означава, че имат нужда от поливка, особено ако почвата е влажна. Ако растенията се преполиват, има опасност цветовете им да окапят. След като започне да се бере пиперът, поливането трябва да се извършва през 5-6 дни.

Патладжан

патладжанВ края на април се разсажда патладжанът за ранно полско производство. За неговото отглеждане се избират равни или леко наклонени на юг или югоизток места с дълбоки, плодородни и топли почви, добре запазени от ветрове и студени въздушни течения. Крайно неподходящи са тежките и студени почви с високи подпочвени води.

Редовете са на разстояние 50-70 см, а между растенията – 50-60 см. Добре е засаждането да се извърши в късния следобед, ако времето е слънчево, а ако е облачно – когато пожелаете. Всяко растение се полива веднага след засаждането с половин до 1 литър вода, тъй като патладжанът е влаголюбива култура. Окопава се най-рано две седмици след засаждането. И при него, както при пипера не бива да се прибързва с поливането

Главесто зеле

Разсадът се засажда в самото начало на месеца. Разстоянието между браздите трябва да е 60 см, а между растенията 40. Разсадът се полага на дъното на браздата. Веднага след това се полива. Първото окопаване е 10 дни след засаждането. Две-три седмици след първото се прави второ. С него листата леко се загърлят. Ако са паднали дъждове, първата поливка се прави 20 дни след засаждането. Прибирането му започва в края на май до края на юни.

Краставици

пикиран разсадРазсадът от ранни краставици се изнася на открито през втората половина на април. Растението е по-топлолюбиво от доматите. По това време е възможно семената за по-късното производство да се засяват направо в почвата на открито. При използване на разсад междуредието е 90 см, а вътре в реда – 40 см. Веднага се пристъпва към забиване на колове, между които е добре да се опънат 1 до 2 реда тел като носеща конструкция. Когато това се направи, хлабаво се вързва канап под най-долния лист, който се завързва на тела. След това се следи растенията да се овиват около този канап. Поливките при краставиците са толкова по-чести, колкото повече се развива растението. Ако времето е сухо, може и да са ежедневни.

Когато растенията се развият до тела, който е опънат на 1.80 см височина, върховете се прищипват.

Когато настъпи времето за беритба, плодовете трябва да се обират веднага след като са достигнали добра едрина и дължина. Забавянето ги деформира, защото цялата сила на растението отива в семената.

Дини

диниКогато почвата трайно се затопли до 12-15 градуса и вече няма опасност от слани, може да се пристъпи към сеитба на дини и пъпеши. За да се осигури по-бързо и дружно поникване, най-добре е да се използват предварително рътени семена. Дините и пъпешите обичат топли, рохкави и проветриви почви, снабдени с хранителни вещества в лесно усвоима форма. Най-добре се развиват на богати и дълбоки глинесто-песъчливи почви, добре наторени през есента с основната обработка. При оформянето на гнездата се използва добре угнил оборски тор, тъй като пресният тор оказва неблагоприятно влияние върху плододаването и качеството на плодовете.

Дините се засаждат, а също така и сеят, в края на април. Разстоянието между редовете е 2 метра, а между стеблата 0.75-1 метър. Ако се сеят семена, в едно гнездо се полагат по 4-6 семки.

Първото окопаване на семената става 10-12 дни след поникването, а второто е две-три седмици след първото. Поливането е докато плодовете стигнат 15 см в диаметър.

Появата на гланц по плодовете и окапването на власинките по дръжките са знаци, че може да започне беритбата. Това се случва през юли.

Прочети още: Бостан се прави в края на април

Leave a Comment