Въпреки разрешението, фермерският пазар в Пловдив все пак няма да заработи

Фермерският пазар в добрите времена

Фермерският пазар в добрите времена

Въпреки че вчера здравният министър Кирил Ананиев разреши на фермерските пазари в страната да възстановят дейността си, земеделските стопани, които участват в пловдивския пазар, решиха да не се възползват от вдигнатата бариера. В интерес на истината още в деня на въвеждане на извънредно положение заради Ковид-19 – 13 март, който се падаше в петък, фермерите единодушно решиха да преустановят временно продажбите си без да има изрична общинска или държавна заповед за това.

Пазарът в Пловдив функционираше единствено в петък, а точно преди извънредното положение и в събота, от 16 до 20 часа, след което спря работа.

„Обмисляме ситуацията с колегите, но решението на повечето от нас е да възобновим пазара на 15 май, петък“, каза управителят Иван Гунчев.

Причината за отлагането е в изискването да се създаде определен ред с пропускателен режим на територията на пазарчето, за да се осигури предпазна дистанция. За това е необходимо да осигурим човек, който да следи за движението и отстоянията. Въпреки спазването на мерките за сигурност, все пак съществува и опасността от предаване на вируса както между самите производители, така и между клиентите и тях.

„Важна мисия на хората от нашия пазар е да контактуваме с потребителите, да ги информираме при интерес как отглеждаме продукцията си, къде са стопанствата ни, как да приготвим някои храни. В условията на извънредното положение това е невъзможно, което е другата причина да се откажем от разрешението да отворим фермерския пазар“, обясни Иван Гунчев.

Leave a Comment