Бизнес климатът се влошава навсякъде, с изключение на индустрията

завод за автомобили

Само в индустрията бизнес климатът се подобрява с 1%

През юни 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо равнището си от предходния месец по данни на Националния статистически институт (НСИ). Положителна нагласа има само в промишлеността, където бизнес климатът се подобрява с 2 пункта. При строителството индикаторът е минус 1%, при търговията на дребно – минус 5.3, а при услугите минус 1.2. Мениджърите от посочените сектори изброяват еднакви причини за негативните очаквания – несигурната икономическа  среда и недостатъчното търсене вътре в страната.

Относно очакванията за продажните цени, браншовете са единни – те ще останат без промяна в следващите три месеца.

Анкетата сред промишления сектор регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки както от страната, така и от чужбина. Това обаче не е съпроводено с очаквания за увеличение на дейността на предприятията през  следващите три месеца.

Бизнес климат в строителството намалява поради по-умерените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца . По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани. Сред факторите, затрудняващи дейността им, се сочат и финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Спадът в бизнес климата в търговията на дребно се дължи на изместване на очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на фирмите през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”.

През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава поради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани.

Leave a Comment