Министър Танева: Търговските вериги не се отзоваха на молбата ми за място за български продукти!

Десислава ТаневаНе може тази криза да е печалба за едни и оцеляване за други. Всички трябва да сме солидарни, заяви тази сутрин пред БНТ земеделският министър Десислава Танева.

Тя съобщи, че две седмици е молила (въпреки високата си позиция) западните търговски вериги да изкупуват български храни, за да помогнат на земеделските производители, но резултатът бил нулев. Единствено от „Метро“ се отзовали, не пропусна да похвали търговеца Танева. По тази причина е създаден и проектът за постановление, който задължава търговските вериги, който са мажоритарен търговец на храни в страната, да определи половината от площите си за български продукти. Проектът е съгласуван вчера с браншови организации, някои от които са поискали процентът на площите за БГ продукти да бъде дори 90 на сто.

Тя определи реакцията на Сдружението за модерна търговия като манипулативна.

Не може сега, когато излизат българската оранжерийна продукция от краставици и домати, в западните търговски вериги да се предлагат краставици от трети страни, а български да няма, каза Десислава Танева.

Министърът благодари на местните вериги за това, че са се отзовали на поканата да подкрепят българското производство и заяви, че те ще бъдат субсидирани.

Относно продажбата на агнета, министър Танева обясни, че ще се позволи за овцефермите, които имат условия за колене на агнета, да ги продават от място.

 

Leave a Comment